13.7 C
Zagreb
10 C
Zürich
13.6 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
22.6 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Premijera dokumentarnog filma “Male velike sestre“

U dvorani Cinestara u Branimirovom centru u srijedu, 3. svibnja 2023. godine premijerno je prikazan dokumentarni film “Male velike sestre” redatelja Jakova Sedlara 

U ispunjenoj dvorani, posjetitelje, među kojima je bio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša prije prikazivinja pozdravio je redatelj Jakov Sedlar. Kratko se osvrnuo na motivaciju koja ga prati u njegovom radu a to je traženje istine. “Očito da mnogima nije bilo u interesu da se ovaj dio istine iz tih mračnih vremena piše u povijesnim knjigama,” kazao je između ostalog Sedlar.

Film na najljepši način svjedoči o do sada nepoznatom dijelu hrvatske prošlosti i djelovanju sestara milosrdnica Svetog Vinka Paulskog koje su tijekom Drugog svjetskog rata spasile više od 300 Židova. U prvom dijelu gledatelji su imali priliku vratiti se te kroz zapise i fotografije u osnivanje i sam početak djelovanja sestara u zagrebačkom samostanu u Frankopanskoj ulici te gradnji i radom Bolnice sestara milosrdnica.

U teškim godinama drugog svjetskog rata, samostan i bolnica bile su mjesta na kojima su mnogi Židovi pronašli utočište i spas. Zahvaljujući u prvom redu hrabroj sestri Bogoljubi Jazvo, u bolnici su imali skrb i zaštitu. Troškove liječenja na početku je plaćala Židovska općina, kasnije nadbiskup Stepinac. Film iznosi svjedočenje zagrebačkog odvjetnika Marka Danona koji je godinama istraživao i prikupio cijelu dokumentaciju. Svoja sjećanja i dirljivo svjedočenje podijelio je Miro Roman koji se rodio u bolnici u Vinogradskoj. Zahvaljujući hrabroj majci koja se uspjela spasiti iz vlaka koji je prevozio Židove iz Sarajeva u Auschwitz i sestri Bogoljubi, Miro je, zajedno s majkom spašen i danas živi u Izraelu.

Nakon predstave Sedlar je zahvalio na posjeti, posebno uputivši zahvalu Marku Danonu koji je istraživanjem potaknuo snimanje ovog filma, vrhovnoj poglavarici Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga s. Miroslavi Bradica i svim donatorima. Sestra Miroslava Bradica u ime Družbe zahvalila je nazočnima na posjeti, na ogromnom angažmanu Marku Danonu i bivšem ravnatelju bolnice Sestre milosrdnice Mariju Zovku te neumornom Jakovu Sedlaru.

Najavljena je projekcija filma diljem Hrvatske i svijeta i knjiga koja će uskoro u New Yorku izaći na engleskom jeziku.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije