13.4 C
Zagreb
10.8 C
Zürich
27.1 C
New York
14.7 C
Buenos Aires
28.9 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Uskoro kreće snimanje filma “260 DANA”

Po autobiografskom romanu Marijana Gubine, u režiji Jakova Sedlara i sa scenarijem kojeg potpisuje oskarovac Barry Morrow uskoro će početi snimanje filma “260 DANA”

Najavljeno je to na tiskovnoj konferenciji u Osijeku u nedjelju, 28. siječnja 2024. g. Početak snimanja koje će trajati 45 dana, planirano je u proljeće 2024. godine. Lokacije snimanja filma nalaze se u Osječko-baranjskoj županiji dok se jedna lokacija nalazi u Vukovaru. Prikazivanje filma u kinima najavljeno je za početak 2025. godine.

Iako roman pripada području novije hrvatske povijesti – Domovinskom obrambenom ratu koji sadržajem, kroz prizmu tragedije obitelji Gubina, opisuje kalvariju hrvatskog naroda, sa sigurnošću možemo istaknuti da je roman 260 DANA knjiga samopomoći. Mnogobrojni čitatelji upućuju druge na čitanje govoreći da kada se pročita roman 260 DANA, čitatelj shvati da njegovi problemi nisu opravdani za depresiju i nezadovoljstvo životom.

Nužno je istaknuti da se roman 260 DANA koristi kao svojevrstan alat na području razvoja kulture mira; zbog čega je i nastao međunarodni program Mirotvorac.

Unatoč vjerodostojnom opisu ratnih zbivanja i isticanjem identiteta nekih zločinaca, zbog cilja, poruka i stila života autora Marijana Gubine, roman i autor postali su autoritet na mirotvornoj sceni.

Potvrđuju to i zahvalnice, nagrade, priznanja, pečati gradova, županijske povelje i odlikovanje RH Redom hrvatskog pletera.

Roman se vodi kao jedan od najčitanijih romana u Hrvatskoj i često je korišten za Lidrano i izborne lektire. Kratki autobiografski roman 260 DANA autora Marijana Gubine izdan je 2011. godine, tiskan u 40.000 primjeraka, preveden na 15 i tiskan na 9 jezika.

POZNATI O ROMANU I FILMU:

Slavni američki scenarist Barry Morrow, koji je nagrađen i Oscarom za scenarij filma “Kišni čovjek”, u kojem su glavne uloge imali Dustin Hoffman i Tom Cruz, komentirao je roman 260 DAYS autora Marijana Gubine: „Ovako snažno djelo dugo nisam čitao. Želim da scenarij filma 260 DAYS, u kojem ću slijediti autentičnu priču po izvrsnom romanu, bude kruna moje karijere… To nije samo hrvatska priča, ona je razumljiva i prihvatljiva za cijeli svijet!”

Jakov Sedlar međunarodno je priznati redatelj sa 140 izrađenih dokumentarnih i igranih filmova. O romanu je rekao: „Roman „260 DAYS” izuzetan je iz niza razloga. Po mišljenju mnogih, to je najbolja knjiga o stradanju Hrvata u Domovinskom obrambenom ratu, najautentičnija kao literatura. Roman je do sada u Hrvatskoj tiskan nekoliko puta, preveden na nekoliko svjetskih jezika i svi komentari o njegovoj literarnoj kvaliteti (koja se temelji na sudbini pisca i stradalnika Marijana Gubine) uistinu su sjajni. Ovaj roman nikoga nije ostavio ravnodušnim na sve ono što su prošli Marijan i njegova obitelj pa nije čudno da je konačno došlo vrijeme da se ovaj roman ekranizira u produkciji na najvišoj svjetskoj razini.”

Dvostruki oskarovac gospodin Branko Lustig: „..pročitao sam knjigu 260 DANA jednom, pa drugi put, pa treći put… Pročitao sam je, Marijane, šest puta. Bit će to vrhunski film, samo ga moramo napraviti malo blažim u odnosu na knjigu.“

Alexander Hrkač, investitor iz Hrvatske: „Nakon što sam u Hrvatskom narodnom kazalištu pogledao premijeru predstave 260 dana, ostao sam preplavljen emocijama koje su nevjerojatno snažno prikazane na sceni. Od početne idile, preko horora, do bezuvjetnog oprosta koja šalje poruku o sposobnosti oprosta u svijetu ludila, kojemu i danas svjedočimo.  Nakon što sam i drugi put pogledao predstavu, definitivno sam i sâm kao prognanik, branitelj i sudionik Domovinskog rata bio siguran da ovu nevjerojatnu priču o oprostu treba ispričati cijelom svijetu i ostaviti kao ostavštinu hrvatskim generacijama, da se nikad ne zaboravi… zato sam Marijanu i predložio da se izradi film 260 DAYS, kako bi se ispričala ova nevjerojatna priča o oprostu svih tako strašnih ratnih strahota koji je uništio tako mnogo sudbina na ovim prostorima. Danas, tako mnogo godina nakon tog razgovora, iznimna mi je čast da mogu sudjelovati u stvaranju filma 260 DAYS s tako dobrim i uglednim timom koji su okupili Marijan i Jakov.”

Anton Kikaš: „Duboko me dirnula knjiga Marijana Gubine. Zbog toga sam odlučio investirati u izradu filma koji može biti važan za objašnjenje novije hrvatske povijesti.”

Hollywoodski glumac Armand Assante: „Pročitao sam scenarij za igrani film “260 DAYS”. Prije toga pročitao sam i knjigu koja me je vrlo dirnula. Scenarij je po mome mišljenju odličan predložak za film koji ima veliki potencijal, drago mi je što imam ulogu u filmu 260 DAYS cijenjenog redatelja gospodina Sedlara.”

Jack Bemporad, rabin iz USA: „260 DANA je nevjerojatna knjiga koja nas podsjeća na strahote rata protiv Hrvatske, ali i o tome kako zlo može biti vrlo blizu nas, a da toga nismo svjesni. Čestitke gospodinu Gubini na snazi i hrabrosti da ispriča ovu priču!”

Ami Drozd, redatelj i scenarist iz Izraela: „Knjiga 260 DANA sjajan je predložak za film koji može biti aktualan u cijelome svijetu!”

Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije

Inspiriran romanom 260 DANA i idejom izrade povijesnog filma o kalvariji hrvatskog naroda, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije gospodin Zlatko Dalić rado je prihvatio ulogu Ambasadora istoimenog filma 260 DAYS.

Dino Jelusić, glazbenik

Inspiriran romanom i mirotvornim porukama, zajedno sa svojom obitelji aktivno se uključio u razvoj projekta 260 DANA što je rezultiralo pisanjem teksta, skladanjem i izdavanjem cjelokupnog albuma PROŠAO SAM SVE kojeg čini devet pjesama i video spot naslovne pjesme albuma.

Više o filmu: 260 DANA

POVEZANI ČLANCI

Najnovije