32.4 C
Zagreb
24.5 C
Zürich
30.9 C
New York
17.1 C
Buenos Aires
31.4 C
Melbourne
Srijeda, 17 srpnja 2024

Zdravstveno osiguranje za primatelje mirovina iz Švicarske u Hrvatskoj

Zbog mnogobrojnih upita objavljujemo, vezano uz obvezu zdravstvenog osiguranja aktualizirane informacije za povratnike u Hrvatsku. Preporučuje se prije odlaska dobro informirati jer je razlika kod osiguravajućih kuća velika. 

Protokol III između Švicarske i Hrvatske koji je stupio na snagu 1. 1. 2017. godine obuhvaća između ostalog i zdravstveno osiguranje za osobe koje su se iz Švicarske iselile a primaju švicarsku mirovinu. U članku donosimo informacije koje trebate znati i korisne poveznice

Najvažnije što pri iseljavanju iz Švicarske morate znati o zdravstvenom osiguranju

Nakon što je ratificiran sporazum o slobodi kretanja koji obuhvaća socijalna osiguranja i koji je na snagu stupio 1. 1. 2017. g., za građane Republike Hrvatske vrijede ista pravila kao i za ostale članice EU. Kad je u pitanju zdravstveno osiguranje, razlika je u tom da su neke članice sa Švicarskom potpisale dodatan sporazum u kojem njihovi građani pri odlasku iz Švicarske imaju pravo odabrati da li žele zdravstveno osiguranje imati u Švicarskoj ili u zemlji u koju odlaze.

Hrvatska dodatan sporazum nije potpisala i zbog toga umirovljenici koji napuštaju Švicarsku, podliježu zakonskoj obvezi zdravstvenog osiguranja u Švicarskoj. To vrijedi i za one koji su Švicarsku napustili prije 1. 1. 2017. g.

Obveza osiguranja u Švicarskoj

U Švicarskoj ste obvezni biti zdravstveno osigurani:

  • ako primate samo švicarsku mirovinu (AHV, IV, MV, UV ili BV)
  • ako od države u kojoj ste se nastanili ne primate mirovinu
  • ako primate više mirovina iz članica EU/EFTA, ali ne primate mirovinu iz RH podliježete zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj ako ste u njoj duže vremena uplaćivali u mirovinsku blagajnu nego u drugoj zemlji
  • obvezi osiguranja podliježu i vaši članovi obitelji ako nisu u radnom odnosu
U kojem slučaju NE podliježete zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj?

U slučaju da primate mirovinu iz Švicarske i Hrvatske, podliježete zdravstvenom osiguranju u Hrvatskoj i ne morate niti možete zaključiti osiguranje u Švicarskoj.

Što morate poduzeti ako namjeravate iseliti iz Švicarske?

Informirajte vaše zdravstveno osiguranje u Švicarskoj pravovremeno o namjeri iseljavanja. U slučaju da vaš dosadašnji osiguravatelj ne nudi zdravstveno osiguranje za osobe koje napuštaju Švicarsku i iseljavaju u bilo koju EU državu, morate potražiti drugog osiguravatelja. Zdravstveno osiguranje u tom slučaju neće više primjenjivati premije koje vrijede za osobe s prebivalištem u Švicarskoj, već će primjeniti tkz. EU-premiju za Hrvatsku. Valja obratiti pažnju, čak ako vaš osiguravatelj i nudi osiguranje na visinu premije te usporediti s ostalima jer je razlika velika (139.50 CHF – 422.30 /mj.).

Kako morate postupiti ako podliježete zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj?

U tom slučaju morate potražiti osiguravatelja u Švicarskoj koji nudu uslugu osiguranja u Hrvatskoj. Pregled osiguravatelja u Švicarskoj možete pronaći ovdje: OTVORI (Otvorite dokument, ponuda osiguravajućih kuća za Hrvatsku nalazi se na str. 33/34).

Aktualna lista za 2024.g. bez osiguranja protiv nezgode (Unfall)

Iz te liste odaberite osiguravatelja i direktno im se javite. Nakon što ste zaključili osiguranje, od osiguravatelja ćete dobiti  s1- obrazac. Taj obrazac morate ispuniti i dostaviti HZZO-u. Troškove vašeg liječenja preuzima u prvom redu HZZO, koji nakon toga obračunava sa švicarskim osiguravateljem.

KVG Solothurn nije ovlašten za izdavanje S1 certifikata.

Koje medicinske usluge možete koristiti u Hrvatskoj?

Nakon što ste se uspješno registrirali u mjestu gdje ste se nastanili, imate pravo na sve medicinske usluge koje se nude (liječničke usluge, boravak u bolnici, lijekovi itd.). Imate ista prava kao i osobe koje su u toj državi osigurane. Eventualni udio koji bi morali sami financirati, podliježe odredbi HZZO-a. Više informacija – OTVORI

Pravo na medicinske usluge u Švicarskoj

Kad ste osigurani u Švicarskoj, imate pravo izbora i možete odabrati da li želite medicinsku uslugu potražiti u Hrvatskoj ili u Švicarskoj.
Ako ste osigurani u Švicarskoj, morate platiti uobičajeno dijeljenje troškova za liječenje u Švicarskoj (godišnja franšiza 300 CHF i odbitak od 10% troškova iznad godišnje franšize). U slučaju stacionarnog boravka u bolnici i rehabilitacije, bolnički doprinos od 15 CHF po danu naplaćuje se za sve odrasle osobe starije od 19 godina.

Medicinska usluga u ostalim članicama EU

Ako se privremeno nalazite u nekoj od drugih članica EU/EFTA, (npr. na odmoru), imate tijekom vašeg privremenog boravka pravo na neodgodive medicinske usluge.

Međutim, ako idete u zemlju EU/EFTA samo radi liječenja, sve nastale troškove morate u cijelosti snositi sami.

Preporučuje se da u slučaju putovanja, uz sebe obvezno imate europsku zdravstvenu karticu.

Što je još dobro znati?

Preporučuje se također da obratite pažnju te da se kod osiguravatelja osigurate protiv nezgode (Unfallversicherung).

Najčešća pitanja koja ste nam uputili i konkretni primjeri / odgovori:
  • Suprug je u mirovini, prima i hrvatsku mirovinu, znači da ima pravo na zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj. Njegova supruga koja nikada nije radila u Hrvatskoj napušta Švicarsku prije mirovinske dobi, nije uzela isplatu iz 2. mirovinskog stupa i nema određeni broj godina nikakvih primanja. Je li ona po povratku u Hrvatsku osigurana preko supruga? DA! Bračni drug je preko supružnika osiguran sve dok ne stupi u mirovinsku dob i ne prima mirovinu iz Švicarske. Stupanjem u mirovinsku dob, ona je dužna sklopiti zdravstveno osiguranje u Švicarskoj.
  • Podliježem li zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj ako primam malu švicarsku mirovinu?  DA! Ako imate skromnu mirovinu, možete podnijeti zahtjev za smanjenje premije zajedničkoj ustanovi KVG koristeći službeni obrazac za prijavu. Obrazac je dostupan kod KVG.
  • Podliježem li zdravstvenom osiguranju ako sam dobio isplatu iz 2. mirovinskog stupa (Pensionskasse/BVG)? DA! Ako ste isplatili dio i niste sigurni preporučuje se poslati putem maila upit KVG.

Navedene informacije smo dobili na upit kod švicarske organizacije KVG Solothurn gdje se svi, ako imate pitanja vezana uz zdravstveno osiguranje možete javiti.

Kontakt:
Gemeinsame Einrichtung KVG
Industriestrasse 78, 4600 Olten
Tel: +41 32 625 30 30

Poveznica na S1 obrazac: OTVORI S1

Članak objavljen 23. 3. 2017., aktualiziran 26. 1. 2024.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije