14.5 C
Zagreb
13.4 C
Zürich
13.4 C
New York
9.5 C
Buenos Aires
23.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

U Srbu blagoslovljen temelj nove kapelice

Na blagdan svete Ane, 26. srpnja 2023. biskup mons. Zdenko Križić, blagoslovio je temelje nove kapelice u Srbu.
Biskupa i tajnika preč. Mišela Grgurića dočekao je župnik Igor Lulić koji je služio kod blagoslova temelja. Na blagoslovu okupili su se mještani Srba i okolice, mnogi svećenici te gospićki gradonačelnik sa svojim suradnicima, Karlo Starčević.
Biskup je pozdravio sve prisutne prisjetivši se obećanja koje im je dao još na početku svoje biskupske službe, a to je da će ispuniti želju zajednice imati crkvu u kojoj će se moći okupljati na Euharistiju. “Uvijek se posebno radujemo kada blagoslivljamo temelje ili početak gradnje jednog novog zdanja u kojem će narod slaviti Boga, zazivati Njegov blagoslov i stavljati pred Boga svoje potrebe, patnje i zahvalnosti. To je jedini razlog ulaganja znatnih sredstava, i nemalih napora da se ostvari sveto djelo.” Pozivajući se na Salomonovu molitvu za blagoslov hrama i sam biskup je zazvao blagoslov nad temeljima buduće kapelice: “Pomno počuj molitvu i vapaj svoga sluge, Gospodine, Bože moj, te usliši vapaj i molitvu što je tvoj sluga tebi upućuje! Neka tvoje oči obdan i obnoć budu otvorene nad ovim Domom, nad ovim mjestom za koje reče: ‘Tu će biti moje Ime.’ Usliši molitvu koju će sluga tvoj izmoliti na ovome mjestu.”
Nakon blagoslova, biskup mons. Zdenko Križić zahvalio je svima koji sudjeluju u izgradnji kapele, te svima koji su svojim prisustvom uzveličali ovaj događaj. Radove gradnje vodi Joso Vrkljan koji je i zajedno sa mještanima priredio bogatu trpezu hrane kao okrjepu na kraju podjele blagoslova.
Gospićko-senjska biskupija, potaknuta vjernicima katolicima iz Srba, koji su 2001. kao izbjeglice doselili iz Bosne i Hercegovine, pokrenula je projekt izgradnje kapelice u Srbu za njihove vjerske i sakramentalne potrebe. Do sada sv. misa služila se u Domu kulture koji je u vlasništvu općine Gračac. Gospićko-senjska biskupija kupila je zemljište u Srbu gdje je i započela gradnju kapele. U zgradi Biskupskog ordinarijata u Gospiću potpisan je 26. svibnja 2023. godine ugovor između Gospićko-senjske biskupije i građevinskog poduzeća G.P.V. Građenje d.o.o iz Gospića o gradnji crkve u Srbu.
Vrijednost ugovorenih radova iznosi, 470.954,78 EUR-a s PDV-om. Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci od dana potpisa ugovora. Prema projektu, poduzeća MPV d.o.o. iz Zagreba, uz crkvu u podrumskom dijelu nalazi se i dvorana za pastoralne susrete koja će služiti i za društvena događanja, čija izvedba se trenutno provodi. Izgradnjom crkve prognani vjernici iz Bosne i Hercegovine, nastanjeni u Srbu, dobit će doličan bogoslužni prostor za vjerske potrebe.
Povijesno mjesto Srb pripada župi Boričevac koja je u II. sv. ratu, u proljeće 1941. pretrpjela velika ljudska i materijalna stradanja i razaranja. Njihove kuće, crkva, župni stan spaljeni i razoreni. Svi vjernici katolici ove župe, njih oko dvije tisuće vjernika morali su napustiti svoja stoljetna ognjišta, i na žalost još do danas njihovi potomci to pravo povratka nisu ostvarili. Mještani sela Ivezići, njih 37, nisu se uspjeli spasiti, svi su pobijeni i bačeni u jamu, kod Brotnje, na Dabinu vrhu. Godine 2017. izvršena je njihova ekshumacija i pokopani su na katoličkom groblju u Boričevcu.
Pozivaju se svi dobri ljudi dobre volje da se molitvom i vlastitim mogućnostima uključe donacijom u ostvarenje ovog projekta na duhovnu dobrobit ovog malobrojnog Božjeg puka.
Broj žiro računa na koji se može izvršiti uplata s naznakom “Za gradnju crkve u Srbu” je:   GOSPIĆKO SENJSKA BISKUPIJA-EKONOMAT
      Senjskih žrtava 36, 5300 Gospić
      HR 78 2340 0091 310310230, SWIFT PBZGHR 2X.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije