14 C
Zagreb
13.7 C
Zürich
11 C
New York
19.1 C
Buenos Aires
28.1 C
Melbourne
Ponedjeljak, 6 svibnja 2024
spot_img

Uručene Plakete Zlatna kuna najuspješnijima u Ličko senjskoj županiji

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Otočac, održanoj 2. listopada, uručene su Plakete Zlatna kuna najuspješnijim trgovačkim društvima u Ličko-senjskoj županiji za poslovne rezultate ostvarene u 2022. godini.

Najuspješnija tvrtka je Hadria d.o.o. iz Novalje, dobitnica Plakete Zlatna kuna u kategoriji velikih tvrtki. Nastavlja višegodišnji uzlazni trend poslovanja u djelatnosti kampovi i prostori za kampiranje i svakako pokazuje zavidnu razinu uspješnih rezultata poslovanja te se nalazi na drugom mjestu među top 10 najboljih tvrtki u okviru njihove djelatnosti. Na području Ličko-senjske županije tvrtka posluje s autokampom Straško, a s dva kampa – Krk i Omišalj – posluje u Primorsko-goranskoj županiji. U kampovima se nudi mogućnost kampiranja u šatorima, kamperima, mobilnim kućicama i glamping šatorima. Ponuda se kreira za obiteljski turizam, sa strogim pravilima kampa. Najjače tržište im je Njemačka, potom Slovenija. Kamp je prethodnih godina nagrađen brojnim nagradama, a između ostalog i prestižnom ADAC Superplatz nagradom te priznanjem „Turistički cvijet” – Kvaliteta u turizmu za prvo mjesto u kategoriji velikih kampova. Nagradu direktoru tvrtke Grgi Kodriću uz predsjednika ŽK Otočac Josu Brajkovića, uručila je Ana Stilinović Rukavina, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet Ličko-senjske županije.

Tvrtka IM-Commerce d.o.o. iz Jezerana s dugom tradicijom poslovanja u drvnoj industriji dobitnica je Plakete Zlatna kuna u kategoriji srednjih tvrtki. Tvrtka posluje već 30 godina, a bavi se proizvodnjom polu oblica, drvenih podova, drva za građenje, brodskih podova, parene i sušene bukve, ogrjevnog drva, piljene građe i drugih raznih drvenih elemenata. Udovoljavajući zahtjevima tržišta, kao gotove proizvode, ova tvrtka u ponudi ima izradu drvenih kuća, drvenih kućica i drvenih bungalova. Osim svega ovoga tvrtka nudi i uslugu prijevoza trupaca. Nagradu direktoru tvrtke Ivici Holjevcu uručio je Karlo Starčević, Gradonačelnik Grada Gospića.

Rastuće rezultate poslovanja ostvaruje i tvrtka Marincel d.o.o. iz Otočca, dobitnica Plakete Zlatna kuna u kategoriji malih tvrtki. Poduzeće je 1996. osnovao Tomislav Marincel kao mali obrt za izradu spomenika. Svojim znanjem i dugogodišnjim iskustvom podigao je obrt na najvišu razinu kada govorimo o rezanju, oblikovanju i ugradnji kamena. Sjedište tvrtke kao i proizvodnji pogon opremljen najmodernijim kompjuteriziranim strojevima za rezanje, profiliranje i poliranje kamena nalazi se u Kompolju pokraj Otočca. 2013. godine proširili su poslovanje otvaranjem dvije cvjećarnice u Otočcu i Gospiću, u sklopu kojih se nalaze saloni pogrebne opreme te obavljaju sve pogrebne usluge na području Ličko-senjske kao i prijevoz pokojnika iz inozemstva. Nagradu direktoru tvrtke Tomislavu Marincelu uručio je Tino Ostović, predsjednik gradskog vijeća Grada Otočca.

Plaketa Zlatna kuna, tradicionalno godišnje priznanje HGK za uspješnost i izvrsnost poslovanja najboljoj maloj, srednje velikoj i velikoj tvrtki dodjeljuje se na temelju rangiranja pokazatelja poslovanja dobivenih obradom podataka iz godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika i ESG ratinga, ocjene koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njenog pristupa održivosti poslovanja prema okolišu (Environment) i društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance).

Ovom prilikom uručena su i priznanja za 30., 25. i 20. obljetnice postojanja i doprinosa razvoju hrvatskoga gospodarstva. razvoju gospodarstva.

Za 30 godina poslovanja priznanja su uručena tvrtkama: REGATA d.o.o.​Otočac, MOST d.o.o. Otočac, IM-COMMERCE d.o.o. Jezerane, USLUGA d.o.o.​Gospić, ECO SYSTEM d.o.o. Donji Babin Potok, KUŠANIĆ d.o.o.​Brinje, INLEX d. o. o. Senj, VODOVOD d.o.o. Brinje, SLADOVAČA d.o.o. Karlobag, TIM – COMMERCE d.o.o.Otočac, A.M.P. – TRGOVINA I USLUGE d.o.o.​Karlobag, RADOŠ d.o.o.​Otočac, LIMING d.o.o. Gospić, HENOX d.o.o. Otočac, BAB d.o.o. Otočac, M.I. d.o.o.Gospić, ADELA d.o.o. Gospić, HRVATSKI RADIO OTOČAC d.o.o. Otočac, MAJK d.o.o.Otočac, EUREKA INFO d.o.o. Gospić, MD-ELECTRIC d.o.o.​Gospić, ​TINELA d.o.o. Otočac, BAUCON d.o.o. Otočac, JEŽ d.o.o. Gospić, DANS – PROMET d. o. o. Lički Osik, IBP d.o.o. Otočac.

Za 25 godina poslovanja priznanja su uručena tvrtkama: LIKA CESTE d.o.o. Gospić, VJETROPARK JASENICE d. o. o. Udbina, MA-SA d.o.o.​Otočac, DRAGOVOLJAC d.o.o. Senj, INN d.o.o. Gospić, IRIS-TURIST d.o.o. Senj, FARRIS d.o.o. Senj, KASTELO d.o.o. Novalja.

Za 20 godina poslovanja priznanja su uručena tvrtkama: ITALIKACINK d.o.o. Široka Kula, DERATIZACIJA GOSPIĆ d.o.o. Gospić, AURORA travel d.o.o. Novalja, ZAŠTITA BEN d.o.o. Senj.

Uz prezentaciju kreditnih programa HBOR-a za poduzetnike koje je predstavila Frana Lokas-Mudrovčić, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Liku, predsjednik Brajković je dao sažeti pregled stanja u gospodarstvu Ličko-senjske županije u kojoj je 2022. godini bilo je registrirano sveukupno 1065 trgovačkih društava. Taj broj je u kontinuiranom porastu zadnjih godina, što, uzimajući u obzir i velik broj novih obrtnika, poljoprivrednih gospodarstava i iznajmljivača u turizmu, govori o povećanju ekonomske aktivnosti u našoj županiji. Samo u zadnjih pet godina taj broj je narastao za 150 tvrtki. Najveći broj tvrtki u LSŽ privređuje u području usluga smještaja i hrane, građevinarstva, prerađivačkoj industriji i trgovini. Sve glavne djelatnosti bilježile su rast broja tvrtki u 2022. godini, osim trgovine gdje je taj broj padao.

U tih 1065 trgovačkih društava registriranih na području županije bilo je u 2022. godini zaposleno oko 5600 radnika. To je za oko 500 radnika ili 10% više nego u 2021. godini.Najviše je zaposlenih u prerađivačkoj industriji i u usluge smještaja i hrane, sa po 1200 radnika, a zatim slijedi građevinarstvo, trgovina i komunalna društva. Svi su bilježili značajan rast broja zaposlenih, i to čak 20% više u odnosu na 2021. godinu. Taj rast kao i u ostatku Republike Hrvatske prate izraženi problemi nedostatka radnika i zapošljavanja strane radne snage. Ukupni prihodi iznosili su 630 milijuna eura, što je rast od čak 57% u odnosu na prethodnu, 2021. godinu. Od tih prihoda, čak 96 milijuna eura ostao je kao dobit poslovne godine.

Najveća dobit zabilježena je u području proizvodnje električnom energijom, i to od čak 61 milijun eura. Veliki skok zabilježen je i u građevinarstvu gdje je dobit porasla 8 puta. Značajan porast dobiti u odnosu na 2021. godinu imali su i prerađivačka industrija, posebice drvoprerada, usluge smještaja i hrane (tu spadaju hoteli/odmarališta/kampovi i restorani i kafići), te cestovni prijevoz. Među značajnijim granama, najveće relativno smanjenje dobiti imao je sektor rudarstva, čak 75%, s 4 milijuna na 1 milijun.

Na kraju, možemo izdvojiti nekoliko glavnih gospodarskih kretanja koja su obilježila 2022. godinu: (1) kontinuiran rast broja tvrtki i broja zaposlenih – skoro u svim djelatnostima; (2) značajan porast dobiti – rashodi su rasli, ali prihodi su rasli još više; (3) pojava novih tvrtki u području proizvodnje električne energije.

Tvrtke posluju sve bolje, od mikro, malih, srednjih do velikih što je i rezultat današnje dodjele plaketa najboljima, na čemu je svim dobitnicima čestitala Ana Stilinović Rukavina, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet Ličko-senjske županije.

najboljeizlike

POVEZANI ČLANCI

Najnovije