6.9 C
Zagreb
9.9 C
Zürich
14.3 C
New York
15.7 C
Buenos Aires
23.4 C
Melbourne
Utorak, 16 travnja 2024
spot_img

Posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u Gospiću

Dana 3. travnja 2024. godine s početkom u 10 sati na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću održan je posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Na posljednjem ispraćanju nazočio je i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Mario Kapulica, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, bivši gradonačelnik Karlo Starčević, vladin povjerenik za grad Gospić Josip Brozičević te župan Ličko-senjske županije Ernest Petry.

Komemorativni program započeo je svetom misom, a nakon prigodnog obraćanja govornika uslijedio je posljednji ispraćaj i pokop te polaganja vijenaca i paljenje svijeća. Svetu misu zadušnicu, predvodio je dijecezanski upravitelj mons. dr. Richard Pavlić u zajedništvu s župnikom o. Antom Kneževićem, kancelarom preč. Mišelom Grgurićem te preč. Nikolom Turkaljom, biskupijskim ekonomom. U asistenciji bili su đakon vlč. Karlo Špoljarić, bogoslov Marko Butković te ministrant Mateo Devčić.

U svojoj propovijedi mons. Pavlić, spominjući starozavjetne tekstove, osvrtom na proroke, progovorio je o „tvrdom srcu”, tj. srcu koje je potrebno obraćenja. Naglasivši kako je izvor svih ratova i ljudskih stradanja, baš to tvrdo srce. Na to je ciljao i Isus kad je rekao kako je izvor sveg zla kod čovjeka, upravo u ljudskom srcu. Zato, Bog poziva svakog da „razdere” svoje srce te se vrati Njemu, Bogu milosrdnom. Nastavio je govorom kako ljudsko srce, ne samo u uskrsno vrijeme treba omekšati, već uvijek treba izgarati iz ljubavi prema Bogu i čovjeku.

Nakon svete mise, svim prisutnima, obratila se gospođa Nada Rogić, koja je u emotivnom govoru uputila riječi svom pokojnom djedu, jednom od žrtava II. svjetskog rata. Zatim se prigodnim govorom obratio župan Ličko-senjske županije g. Ernest Petry, koji je zahvalio svim uključenima u traženje i iskapanje posmrtnih ostataka žrtava mučenih i ubijenih u gradu Gospiću. Zastupnik Hrvatskog Sabora, g. Mario Kapulica, riječima „Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu”, naglasio je kako zlo nema pobjedu nad dobrim. Spomenuo se režima u kojem je bio ugrađen zločin, a koji je htio izbrisati hrvatski narod, kako za vrijeme II. svj. rata, tako i u poslijeratnom razdoblju. Nisu uspjeli, zahvaljujući hrabrim ljudima i žrtvama koje se danas pokapaju. Kruna svih stradanja i svih žrtva je Hrvatska država, naglasio je g. Kapulica.

U svom obraćanju prisutnima, ministar branitelja Tomo Medved, osvrnuo se na broj muškaraca i žena ubijenih i zakopanih „pod cestu” pored groblja Marije Magdalene. Obratio se obiteljima žrtava ubijenih od 4. travnja do kasne jeseni 1945. i zahvalio na strpljenju kojeg su imali sve ove godine traženja svojih najmilijih. Žrtve ekshumirane pored groblja, njih 253 osobe, potvrđuju zločine na ovom mjestu. Govoreći o brojkama, među pokojnicima nalazi se 249 muškarca i 4 žene. Spomenuo se i riječi Alojzija Stepinaca koji je rekao: „Komunizam se u laži rodio, od laži je živio i u laži će i umrijeti!” Naglasio je kako se iza ovih brojeva nalaze imena i prezimena osoba, njihove sudbine, a isto tako i imena njihovih krvnika.

Ceremonija je završila pokopom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije