13.7 C
Zagreb
11.8 C
Zürich
13.1 C
New York
9.5 C
Buenos Aires
23.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Obilježavanje 95. obljetnice smrti Stjepana Radića

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na zagrebačkom groblju “Mirogoj” obilježena je 95. obljetnica smrti hrvatskog velikana Stjepana Radića.

Tijekom ljetnih mjeseci, domaća društvena scena oživljava zahvaljujući sudjelovanju građana na manifestacijama koje se bave važnim događajima za Republiku Hrvatsku. Iako su istaknuti događaji poput oslobodilačke akcije hrvatske vojske “Oluja” te druga masovnih okupljanja, postoje i oni povijesni trenuci koji, unatoč skromnijoj organizaciji, imaju duboki značaj u hrvatskoj povijesti.

Takvi događaji često padaju u sjenu zbog manjeg broja posjetitelja, no ne treba umanjivati njihovu važnost. Mnoge povijesne činjenice upućuju na rad i doprinos Stjepana Radića, osnivača HSS-a, čiji je život ostavio trajan utisak. Tako je 8. kolovoza 2023. godine, obilježena 95. obljetnica njegove smrti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na zagrebačkom groblju “Mirogoj”, te uz svetu misu zadušnicu u crkvi “Sv. Blaža” u Zagrebu. Sljedbenici i poštovatelji Stjepana Radića okupili su se kako bi odali počast njegovoj vizionarskoj i stvaralačkoj misli koju je posvetio hrvatskom narodu.

Događaju su nazočili: Željko Lenart, glavni tajnik HSS-a i Saborski zastupnik, Martina Glasnović, predsjednica HSS-a Zagrebačke županije i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije, Željko Ledinski, bivši župan i Saborski zastupnik, te predstavnik nezavisnih izbornih lista proizašlih iz HSS-a, Brigitte Berulec, predsjednica organizacije žena HSS-a “Hrvatsko srce”, Marija Ledinski Anić, predsjednica Kluba seniora HSS-a koja je održala i komemoracijsko slovo o Stjepanu Radiću, Gordana Juranko, predsjednica Općinske organizacije HSS-a Klinča Sela i predsjednica Općinskog vijeća Klinča Sela, Željko Jukić, predsjednik HSS-a grada Križevci, Vladimir Vlado Rajković, najstariji član HSS-a i drugi članovi HSS-a.

Navečer je u crkvi sv. Blaža služena sv. misa koju je predslavio župnik vlč. Anđelko Katanec. Nazočili su; Željko Ledinski, Vladimir Vlado Rajković, Vinko Perinić, bivši konzul RH u Generalnom konzulatu u Münchenu, Marijana Kokot, unuka bliskog suradnika Vladka Mačeka, prapraunuka Stjepana Radića Jana s djecom te drugi stari članovi HSS-a iz Zagreba, Hrvatskog Zagorja i Slavonije.

O STJEPANU RADIĆU

Stjepan Radić, rođen u Trebarjevu desnom kao deveto dijete u siromašnoj obitelji, već u mladosti je razvio snažne vrijednosti istine, slobode i pravednosti. Njegovo društveno ponašanje odlikovala je razumna perspektiva, a u politici je istupao kao hrabar i predan lider, uvijek spremni za osobne žrtve u ime svojih uvjerenja i interesa naroda.

Unatoč materijalnoj skromnosti koju je dijelio sa svojim sunarodnjacima, duh Stjepana Radića obilovao je intelektualnom dubinom iz koje su izvirale genijalne misli. Njegova bliskost s potrebama naroda učinila ga je autentičnim vođom, prepoznatljivim po odanosti, razumijevanju i iskrenosti.

Političkom transformacijom Svetozara Pribičevića, svojeg nekadašnjeg protivnika, Stjepan Radić postao je ključan za HSS, utemeljen na naprednim vrijednostima. Kritika vlasti i borba za demokraciju doveli su do napetosti s vlašću, kulminirajući atentatom na Radića i njegove istomišljenike. Ovaj događaj imao je dubok utjecaj na hrvatsku politiku, a njegove ideje nisu umrle s njim. HSS je kasnije obnovio svoje djelovanje, a Radićeve vrijednosti ostale su temelj za daljnje političke korake. Dramatičnost tog događaja, način vladanja u kraljevini Jugoslaviji i položaj Hrvata najobjektivnije oslikava veliki svjetski umjetnik Ivan Meštrović riječima:“Hegemonija se je atentatom posve ogolila, te je hitac ispaljen u Stjepana Radića, bio stvarno namijenjen cijelom hrvatskom narodu.”

Politička mudrost i vizija Stjepana Radića i dalje inspiriraju HSS i druge političke opcije, usmjeravajući Hrvatsku prema budućnosti utemeljenoj na demokraciji, jednakosti i napretku. Citat iz njegovog govora 24. studenog 1918. godine podsjeća nas na važnost uvažavanja volje naroda i njegovih prava. Stjepan Radić je rekao: “Gospodo! Najstrašnija je stvar, najveći grijeh i najveća politička pogreška, svoj rođeni narod stavljati pred gotove činjenice, to jest, voditi politiku po gospodskoj svojoj volji, bez naroda i protiv naroda.”

Stjepan Radić i njegova politička ostavština trebaju i dalje služiti kao vodilja za izgradnju demokratske, pravedne i napredne Republike Hrvatske.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije