18 C
Zagreb
11.9 C
Zürich
24.5 C
New York
14.7 C
Buenos Aires
28.9 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Ivan Šarić uskoro će u Švicarskoj biti zaređen za svećenika

Ivan Šarić zaređen je 25. lipnja 2022. godine za đakona u švicarskom Abtwilu, kanton St. Gallen, a 25. ožujka 2023. slijedi ređenje za svećenika.

Duboko me se dojmio razgovor s Ivanom koji će uskoro biti zaređen za svećenika. Način na koji je ispričao kako je i kada osjetio da je to njegov put i kad je donio odluku je poseban. Ivan je rođen 22. siječnja 1991. godine u švicarskom mjestu Wil u kantonu St. Gallen kao drugo od petero djece. Podrijetlo njegovih roditelja je iz blizine Tomislavgrada, gdje je obitelj redovito ljetovala. Ivanov otac Stipan 1986. godine je došao u Švicarsku i dvije godine kasnije sklopio brak sa zaručnicom Ljubicom. Njihovih petero djece odgajali su tradicionalno i u vjeri ali su se isto tako dobro integirali u švicarsku zajednicu. Uz redovite aktivnosti u hrvatskoj katoličkoj misiji, obitelj Šarić vjeru je živjela i u svakodnevici. Doma se molilo, nedjeljno bogoslužje bilo je redovito. “Bog je kod nas bio uvijek na prvom mjestu. Moji su roditelji bili strogi prema nama djeci što se tiče odgoja,” sjećanja su koja ga prate iz djetinjstva. Sebe opisuje kao ljubaznu i pristojnu, pomalo sramežljivu, povučenu osobu koja kao dijete i mladić i nije puno pričala.

Nakon izobrazbe za polimehaničara i služenja vojnog roka u švicarskoj vojsci, Ivan je u Rimu pristupio Papinskoj švicarskoj gardi gdje je služio tri godine i pet mjeseci. To razdoblje koje ga je jako promijenilo ovako opisju: “Tamo sam osobno doživio najformativnije razdoblje u svom životu, kako s vjerskog, tako i s ljudskog gledišta. Upoznao sam novu zemlju, kulturu, jezik, Vatikan, središte Katoličke crkve i Zbor papinske švicarske garde, moj novi posao, koji je postao nešto poput moje nove obitelji. Bilo je tu prijatelja od kojih sam mogao puno naučiti za cijeli život. Posebno me se svojim načinom razmišljanja dojmio jedan gardist koji je tada bio 11. godina u gardi. Jako me je inspirirao i od njega sam uspio puno naučiti jer njegov način razmišljanja nikada nije bio idealistički već uvijek refleksivan. Tamo sam također naučio kako se nositi s hodočasnicima i turistima iz cijeloga svijeta. Uz to, bliski su mi postali diplomatski odnosi s crkvenim velikodostojnicima i predstavnicima politike. Krug mojih poznanstava proširio se i izvan vatikanskih zidina, također kroz brigu o nogometnoj momčadi švicarske garde FC Guardia. Osim toga, u Rimu sam upoznao mnoge Hrvate, većinom iz crkvenog kruga. Služenje u Švicarskoj gardi učinilo me strpljivijom i pažljivijom osobom. Međutim, mučio sam se s vodećom pozicijom koju sam obnašao nakon promaknuća. Teško sam ukoravao ili ispravljao druge gardiste koji su mi bili i prijatelji. Tijekom službe u Vatikanu uspio sam produbiti svoju vjeru koja mi je uvijek bila važna. Samo što prije nisam imao vremena baviti se vjerom, dok sam u Vatikanu imao vremena za to. Duhovne vježbe imam u lijepom sjećanju, jer sam mogao u miru razmišljati o svom životu i svojoj vjeri. Također su me se jako dojmili sveci dok sam na noćnom dežurstvu čitao ili gledao u slobodnom vremenu DVD-ove o njihovim životima. Htio sam se ugledati na te svece i živjeti evanđelje te sam se počeo pitati jesam li za svećenički poziv. Razgovarao sam s nekim svećenicima o tome i pitao ih kako su oni razmišljali i odlučili postati svećenik te sam odlučio slijediti taj put.”

Slijedile su godine učenja: prva godina u švicarskom Givisiezu te sjemenište i studij teologije u njemačkom Lantershofenu gdje se bavio različitim teološkim pogledima ostalih sjemeništaraca i znanstvenom teologijom. To vrijeme oblikovalo je njegovo razmišljanje i dalo mu trezveniji pogled na osobnu sliku Boga. Iz tog vremena posebno ističe vježbe usmjerene na drugu osobu koje su ga naučile da se stavi u poziciju druge osobe i da sagleda njene osjećaje. “Time sam postao otvoreniji i pristupačniji za pastoralne razgovore te nastavljam učiti od drugih i širiti horizonte,” kaže Ivan.

U subotu 25. lipnja 2022. godine u Abtwilu biskup Markus Büchel zaredio ga je za đakona. Sreću tog trenutka nije mogla pratiti njegova majka Ljubica koja je preminula od teške bolesti nekoliko tjedana ranije. “Vjera koju živim kaže mi da je ona sada na boljem mjestu gdje će nas dočekati jednog dana,” osvrće se Ivan u razgovoru na te trenutke.

Ređenje za svećenika 25. ožujka 2023. – Poziv pjevačima

Za svečano bogoslužje i svećeničko Ivanovo ređenje u subotu 25. ožujka u 10:00 sati u katedrali St. Gallen traže se pjevači. Biskupijski zbor pjeva četveroglasne napjeve velikih liturgija uz svečanu pratnju katedralnog orguljaša i limene glazbe i traži pjevače svih glasova. Želite li možda i vi pjevati i pratiti Ivana taj dan? Uključite se u probe koje će se održati u ponedjeljak 13.03., i 20.03. u 19:00 sati. Mjesto probe je u glazbenoj dvorani Klosterhof 6b u 9000 St. Gallen. Više informacija , prijava za pjevanje – OTVORI

 

Foto: Album I.Šarić

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije