14.5 C
Zagreb
13.4 C
Zürich
13.4 C
New York
9.5 C
Buenos Aires
23.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Shopić u Murteru

Znamo da imamo predivne nacionalne parkove i parkove prirode. Trebamo ih upoznati, posjećivati te na njih biti ponosni. Zadatak galeba Marka koji posjetitelje ovo ljeto čeka u Murteru je upravo taj – predstavljanje naše prirodne baštine.

Zašto je važna priroda? Zbog prirode i njenih stanara, ali i nas samih. U njoj nalazimo mir, zadovoljstvo, istražujemo ju, u njoj se rekreiramo… Nije li predivno s obitelji provesti dan u beskrajnom zelenilu?!

Naša Hrvatska nadaleko je poznata po ljepoti prirode i njenoj raznolikosti – more, rijeke, planine, močvare… U toj veličanstvenoj prirodi čak je osam nacionalnih parkova i dvanaest parkova prirode – neki poznatiji, neki manje poznati, no svi redom posebni – vrijedni posjeta. Posjetili ste ih? Mnogi ne…

Upravo zbog činjenice da su naši parkovi iznimno vrijedni i trebamo ih sve upoznati i redovito posjećivati te na njih biti ponosni, nastao je galeb Marko – znatiželjni galeb klaukavac na posebnom zadatku da zainteresira djecu za parkove i povede ih u posjet svakom od njih. Njegove Pustolovine po parkovima Hrvatske započinju u Parku prirode Telašćica otkud nastavlja prema Vranskom jezeru te Nacionalnom parku Krka. Svoje putovanje Marko nastavlja prema jugu te posjećuje parkove prirode Biokovo i Lastovsko otočje i Nacionalni park Mljet. Nakon toga okreće se prema sjeveru te posjećuje Nacionalne parkove Sjeverni Velebit, Brijune i Risnjak te Park prirode Učka.

Od naših 20 nacionalnih parkova i parkova prirode, galebu Marku je ostalo njih devet. Radi se o izrazito edukativnim, ali i zabavnim pričama u kojima galeb Marko susreće stanare parkova… Djeca ih obožavaju, a vole ih i roditelji, bake i djedovi jer ih svijet galeba Marka uspijeva odvojiti od mobitela i računala i povesti u prirodu. Posebno ih volje naši iseljenici kojima je to štivo koje u tuđini čuva Hrvatski jezik od zaborava.

Zbog edukativne vrijednosti Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH dalo je pozitivno stručno mišljenje za korištenje u odgojno-obrazovnim ustanovama te njima dopunilo nastavu građu za izvođenje Hrvatske nastave diljem svijeta.

Kako do “galeba Marka”?

Iako je kupnja galeb Markovih zelenih priča moguća u webshopu i brojnim knjižarama diljem Hrvatske, dolazak u galeb Markov shopić u Murteru poseban je užitak. Osim ponude knjiga i igara, galeb Markovih majica i tetovaža, tu je moguće sresti i galeba Marka – velikog dvometarskog galeba koji se često druži s mališanima, zabavlja ih, s njima pleše i priča im priče. Ako vas put ovo ljepote povede u Murter ili okolicu, svakako posjetite galeb Marko shopić, upoznajte galeba Marka te svom mališanu priuštite nezaboravno iskustvo i priliku za zelenijim odrastanjem vaših najmlađih.

Više informacija o galebu Marku i njegovim zelenim pričama možete pronaći na Galeb Marko 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije