22.7 C
Zagreb
12 C
Zürich
15 C
New York
13.1 C
Buenos Aires
27.2 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

6. Hrvatski iseljenički kongres – prijavite se i sudjelujte!

Na 6. hrvatskom iseljeničkom kongresu, koji će se održati u Puli od 27. do 30. lipnja 2024., govorit će se o temama bitnima za odnose između domovine i hrvatskih iseljenika

Od samog početka 21. stoljeća svijet je suočen s velikim migracijskim problemima i izazovima, kako na lokalnom, tako i na globalnom planu. Ti problemi najočitiji su u Europi, a nisu zaobišli ni Hrvatsku. Odlazak gotovo 400.000 hrvatskih građana, uglavnom u europske zemlje, direktno je utjecao na nedostatak radne snage i rezultirao dolaskom više od stotinu tisuća uglavnom nižekvalificirane radne snage iz zemalja kao što su Nepal, Filipini, Indija, Pakistan i druge. 

Da uvoz radne snage nije dugoročno rješenje za gospodarstvo Hrvatske iz nekoliko razloga, svjedoči i podatak da je nedavno jedno veliko hrvatsko poduzeće platilo oglas u hrvatskim novinama Feniks, koje izlaze u Njemačkoj, u kojem poziva hrvatske iseljenike / radnike na povratak u domovinu nudeći im gotovo istu plaću koju imaju Njemačkoj. 

6. HRVATSKI ISELJENIČKI KONGRES

Zaustavljanje daljnjeg iseljavanja, ali i motiviranje na povratak masovnijeg broja iseljenih Hrvata, zahtijeva suočavanje državnoga vrha s razlozima masovnog iseljavanja te potrebu kreiranja populacijske politike koja će potaknuti ozbiljniji povratak iseljenih hrvatskih građana. 

S druge strane, ako hrvatski državni vrh ne odgovori na potrebe asimilacije i kvalitetne integracije stranih radnika u društvo, ako ne osigura učenje hrvatskog jezika i osnova hrvatske kulture i povijesti, za što su Hrvatskoj potrebna znatna financijska sredstva, postoji opasnost od getoizacije novih doseljenika, čije posljedice mogu biti dugoročne za hrvatsko društvo. 

Na 6. hrvatskom iseljeničkom kongresu, koji će se održati u Puli od 27. do 30. lipnja 2024., govorit će se o temama bitnima za odnose između domovine i hrvatskih iseljenika: 

  • Uključivanje pripadnika druge i treće generacije Hrvata u osmišljavanju razvojne strategije gospodarskog i društvenog života hrvatske države 
  • Postoji li kultura povratka među hrvatskim iseljenicima? 
  • Uloga katoličkih misija i župa među hrvatskim iseljenicima Hrvatski iseljenici kao potencijal demografske obnove domovine Ekonomski i investicijski potencijal hrvatskih iseljenika 
  • Znanstveni, sportski i kulturni potencijal hrvatskih iseljenika 

Prihvatljive su i druge teme potencijalnih sudionika koje se tiču odnosa domovine i hrvatskih iseljenika.

Prijavni obrazac

POVEZANI ČLANCI

Najnovije