6.8 C
Zagreb
4.3 C
Zürich
9 C
New York
16 C
Buenos Aires
22.7 C
Melbourne
Subota, 27 travnja 2024
spot_img

Predstavljamo udrugu IPU – Iseljenici, povratnici i useljenici

Udruga «Iseljenici, povratnici i useljenici» osnovana je 2016. g. sa ciljem pomagati savjetom iseljenicima, povratnicima i useljenicima u Hrvatsku koji su često, suočeni s problemima prepušteni sami sebi.

Kada je na prijedlog tadašnjeg ministra financija Slavka Linića, u Saboru 2011. g. prihvaćen dopunjen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, počele su se oporezivati i inozemne mirovine. Taj Zakon  na snagu je stupio 1. ožujka 2012. godine. Mnogi povratnici – umirovljenici koji su već boravili u Hrvatskoj nisu znali da su odjednom postali porezni obveznici. Dopisi od Porezne uprave do mnogih su stigli tek nekoliko godina kasnije i neke od njih otjerao u dugove iz kojih se teško izvlače.

Istovremeno je, zbog zakonskih odredbi i reguliranja prebivališta mnogim iseljenicima poništena osobna iskaznica.

U to vrijeme aktivirali su se pojedinci koji su novonastale probleme predočili Ministarstvu financija i ostalim nadležnim tijelima. Jedan od najaktivnih pojedinaca u to vrijeme bio je povratnik g. Zlatko Jambrešić. U želji da dozna kako se povratnici – umirovljenici nose s tim problemima pokrenuo facebook grupu  Švicarska mirovina – Hrvatski porez.

Tko u svom naumu ostane uporan, najčešće i dođe do cilja. Zlatko je pronašao istomišljenike koji su bili spremni podržati ga i s njim krenuti rješavati novonastale probleme. Da bi u tim, a i ostalim problemima koji obuhvaćaju iseljenike, povratnike i useljenike mogli učinkovitije djelovati, krenulo se s osnivanjem Udruge «Iseljenici, povratnici i useljenici».

Više o aktivnostima u to vrijeme može se pročitati u članku koji je Zlatko napisao u srpnju 2016. g. kada se održala osnivačka skupština Udruge IPU – Iseljenici, povratnici i useljenici.

Od tada udruga stoji na raspolaganju članovima kad imaju pitanja. Najčešće se na adresu udruge s pitanjima javljaju potencijalni povratnici. Tijekom zadnje dvije godine, na adresu udruge javlja se isto tako sve veći broj osoba koje su Hrvatsku napustile zadnjih godina.

Problema je, kad je u pitanju iseljeništvo uvijek bilo i pitanja će biti sve više. Govore to mnogobrojna javljanja i susreti s iseljenicima i povratnicima.

Iseljenicima, povratnicima i useljenicima u domovini nedostaje mjesto na kojem će se netko, umjesto da ih se se jedne adrese upućuje na druge adrese pozabaviti njihovim problemom. IPU udruga upravo to čini. Svojem članstvu stoji na raspolaganju za razgovore i pitanja s kojima su suočeni.

Za sva pitanja vezana uz udrugu, članovi Upravnog odbora stoje zainteresiranima na raspolaganju putem maila iseljeniciipovratnici@gmail.com

Stranica udruge: IPU – Iseljenici, povratnici i useljenici

POVEZANI ČLANCI

Najnovije