13.7 C
Zagreb
10 C
Zürich
13.6 C
New York
7.4 C
Buenos Aires
21.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

POEZIJA – PIŠEM TI, PIŠEM, MOJA KUĆO KAMENA…

U pjesmi punoj emocija koju potpisuje Miljenka Koštro prepoznat će mnogi svoje djetinjstvo a nekima će i pokoja suza kanuti.

PIŠEM TI, PIŠEM, MOJA KUĆO KAMENA

Pišem ti, pišem
Moja kućo od kamena:
Evo me, daleko
Gdje mi je srcu hladno,
A duši tijesno.

Pišem ti,
Jer znam da je i tebi
Teško i hladno
I tvoj kamen
Strpljiv je, šuti.

Ognjišta žar se ugasio
Kada su tvoja djeca
Iz nekih razloga,
O kojima ne ću sada,
Sa suznim očima
Usmjerila pogled
Prema nepoznatoj daljini.

Pišem ti,
Moja kućo od kamena
I kada pročitaš ovo pismo
I kada ti glas zadrhti
Nemoj žaliti,
Jer prije ili poslije
Ja ću se vratiti.

Čekaj me!
I neka te drača osorno zaplete
I neka prgav vjetar lišće namete
I neka ti tamom prijete!

Čekaj me!
Ja ću ti doći!
Ne ću brojiti uzdahe,
Ne ću štedjeti korake.

Pišem ti, pišem
I puno bih ti htjela reći:
Srcem te volim
Pogledom te milo diram.

I na ovu pjesmu suza je kanula
I čeka jedno svitanje
Da je zrakom sunca popije.
Čekaj me!

Moja kućo od kamena
Jednostavno, moram
Dogorjeti u tvome krilu.

Ne pišem ti rukom, mila,
Duša, kap po kap se cijedi
U oku se slana suza skrila.

Zapravo, ja tebi, ponosna moja, pjevam
Iako mi ruka drhti, srce vene,
Lice blijedi, kosa sijedi.

S kamena sam dijete, tvoje, tvoje, tvoje…
Nek svi znaju!
Tvoje dijete
Na početku i na kraju!

Bilješka o književnici:

Miljenka Koštro, djevojački Knezović, rođena je 13. svibnja 1964. u selu Broćanac u općini Posušje, BiH. Osnovnu školu pohađala je u Broćancu i Vraniću, dok je opću gimnaziju 1983. godine završila u Posušju. 2005. g upisala je studij hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Mostaru, ali ga nije privela kraju. Većinu svog radnog staža zaradila je u privatnom sektoru. Majka je troje djece. S obitelji živi u Viru kod Posušja.

Iako je poeziju počela pisati još u osnovnoj školi, prvu zbirku pjesama objavila je tek s 39 godina života. Piše pjesme za djecu i odrasle, igrokaze i prozu. Od prosinca 2012., kao vanjski suradnik na Radiju Herceg Bosne, priređuje emisiju Odabrane stranice, kroz koju promiče književno stvaralaštvo, te kulturu pisanja i čitanja. Suradnica je u emisiji Kad se smijah tad i bijah (Radio Split).

Radovi su joj objavljivani u časopisima: OsvitMotrištaHrvatsko slovoSuvremena pitanjaZvonaHrvatska misao, Imotska krajina, Svjetlo riječi, Podstranska revijaHumKatolički tjednikKvaka, Virko, Diskurs i drugi. Stalna je suradnica dječjih listova Cvitak Cvrčak gdje objavljuje pjesme i kratke priče. Pjesme i kratke priče su joj objavljene i u nekoliko zbornika, pa i međunarodnih. Organizatorica je mnogih književnih druženja. Piše i kritičke osvrte.

Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Matice hrvatske i HKD Napredak Posušje. Poezija joj je više puta nagrađivana. 2016. godine, u Podstrani (Jesenice) na sedmoj večeri domoljubne poezije dobila je pjesničku nagradu (prvo mjesto) za svoju domoljubnu poeziju. Na pjesničkoj manifestaciji Stijeg slobode 2019. godine između 273 pjesme, pjesma U pogledu žene i majke joj je ušla u uži izbor od sedam pjesama, a za njezinu interpretaciju osvojila je prvo mjesto. 2019. na prvom natječaju Scavacona s pjesmom Danas sam ptica bila ušla je u tri najbolje. 2021. za dječju poeziju je osvojila prestižnu književnu nagradu Krešimir Šego. Često pjesme i priče piše hercegovačkom ikavicom. Svake godine sudjeluje na posuškoj Večeri ikavice gdje je i nagrađivana. Do sada je objavila knjiga: romane Biti Viktor, Tri tajne, zbirke pjesama: Cvjetnjak na kamenjaruMiris vječne mladosti, Čarolija svitanja i Klasje duše te zbirku kratkih priča Pogled u nedogled.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije