12.6 C
Zagreb
9.5 C
Zürich
22.4 C
New York
14.5 C
Buenos Aires
28.3 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Sloboda kretanja – Švicarsko Savezno vijeće produžilo zaštitnu klauzulu za građane Republike Hrvatske

Savezno vijeće je na sjednici koja se održala 22. studenoga 2023. donijelo odluku o nastavku primjene zaštitne klauzule prema radnicima iz Hrvatske predviđene Sporazumom o slobodnom kretanju i iduće godine. Bit će dostupan isti broj dozvola kao i 2023. godine.

Sporazum o slobodnom kretanju s EU predviđa postupno otvaranje pristupa švicarskom tržištu rada za hrvatske državljane. Nakon probnog uvođenja potpunog slobodnog kretanja 2022. godine, broj hrvatskih radnika u Švicarskoj naglo je porastao. Savezno vijeće stoga je jednostrano aktiviralo zaštitnu klauzulu i ponovno uvelo odobrene kvote za radnike iz Hrvatske za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine.

Krajem listopada 2023. godine iscrpljena je cjelokupna kvota od 1.204 dozvole B (s rokom važenja od pet godina). Uz to, iskorišteno je 76 posto od 1053 raspoloživih L dozvola (dozvole za kratkotrajni boravak s produljenjem na više od godinu dana). Budući da su i ove godine kvote iskorištene, Savezno vijeće odlučilo je zadržati zaštitnu klauzulu i iduće godine. U 2024. za hrvatske radnike vrijedit će isti maksimalni broj kao i u 2023. godini.

Odluka o nastavku zaštitne klauzule nadovezuje se na zaštitne mjere koje je Švicarska donijela posljednjih godina prema državama koje su nedavno pristupile EU. Prema Sporazumu, zaštitna se klauzula može primjeniti samo u dvije uzastopne godine. To znači da će 2025. ponovno probno vrijediti puna sloboda kretanja za hrvatske građane. Prijelazna uredba za Hrvatsku, koja traje ukupno deset godina može se primjenjivati do 31. prosinca 2026. godine.

sem.admin.ch

POVEZANI ČLANCI

Najnovije