13.9 C
Zagreb
12.9 C
Zürich
12.9 C
New York
13.8 C
Buenos Aires
23.6 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Najveći i najvažniji kršćanski blagdan je Uskrs. Taj dan kršćani slave jednu od centralnih vjera, Uskrsnuće Isusa Krista.

Uskrs koji se obilježava nedjeljom je blagdan koji traje duže. Pripreme za Uskrs počinju na Pepelnicu (čistu srijedu) korizmom i završavaju Cvjetnicom koja nas uvodi u Veliki tjedan.

Veliki tjedan uključuje Vazmeno trodnevlje – Veliki petak, Veliku subotu i Uskrs. Tradicionalna priprema započinje na Veliki petak kad se sjećamo Isusove muke i smrti. Na taj dan nema euharistijskoga slavlja. Ne zvone crkvena zvona, oltar je bez križa, oltarnika, svijeća ili cvijeća kako bi se što bolje istaknula Isusova muka i smrt. Velika subota prolazi u šutnji crkve te se odlazi na bdijenje. Na misi se pali uskrsna vatra na žutoj ili bijeloj uskrsnoj svijeći. Nakon Uskrsa slijedi Uskrsni ponedjeljak kada se u crkvama spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika.

Simbol Uskrsa je jaje koje predstavlja rađanje. Diljem svijeta blagdan se obilježava na različite načine; najčešće bojanjem i ukrašavanjem jaja, postavljanjem i ukrašavnjem uskrsnog drvca, pripremama tradicionalnih jela, te nakon svete mise objedom u krugu obitelji.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije