11.6 C
Zagreb
8.7 C
Zürich
17.8 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
22.6 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Ususret Uskrsu

Kako izgleda uskrsna trpeza u dubrovačkom kraju iz komina Ane Mljećke?

Uskrsni objed u Dubrovačkom kraju sastoji se od bogate trpeze s tradicionalnim jelima koja su se stoljećima služila na najveći katolički blagdan. Okusi i mirisi proljeća, bakalar, juha od mesa, divlje šparoge, mladi luk, artičoke, mladi bob, mlada janjetina ili kozletina i biž, rafinirani začini i tradicionalne pince, teharice i pandišpanj dočekat će vas na Uskrsnom objedu skoro u svakoj kući. A ujutro za doručak pengana jaja, sira i pršuta, čipule iz octa i domaća pogača. Zalijeva se sve dobro s vrhunskim vinima: Pošipom, Dubrovačkom malvazijom i Malim Plavcem.

Središnju ulogu u proslavi Uskrsa oduvijek je imala hrana. Neki uskrsni običaji ostali su očuvani i u današnje doba. Odabrane uskrsne namirnice nose se u crkvu u košicu na blagoslov poslije mise, a blaguju za uskrsni doručak ili objed. Naći će se u Dubrovniku u košicima mladi sir, mladi luk, sol, pinca i jaja, u čijim se okusima sažima sva punina i ljepota uskrsne tradicije i starinskih običaja.

Naravno, i ljubitelji ribe i morskih plodova uživat će prije Uskrsa za vrijeme posta. Od bakalara, tabinje na bakalar ili suhog gruja s patatama lešo i na brodet, kamenicama, školjkama i rakovima na buzaru, rižotom, hobotnicom na salatu i ispod peke, marinadama i ribe sa gradela itd. Bar jedan dio tradicionalnih slatkih delicija: pandišpanj, prikle, palačinke, štrudeli, rózate, arančini, suhe smokve i mijendeli i kotonjata i mantala uz razne vrste domaćeg kruha i obaveznu pincu naći će se na svakoj trpezi u Dubrovačkom kraju. Ne smijemo zaboraviti i tradicionalno penganje jaja i pletenje pomica

POVEZANI ČLANCI

Najnovije