14.8 C
Zagreb
12.2 C
Zürich
11.9 C
New York
11.4 C
Buenos Aires
22.2 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Poziv – Tradicijska abeceda

Hrvatska matica iseljenika poziva na sudjelovanje u novom programu Tradicijska abeceda koji će se odvijati kroz 2024. godinu.

OPIS PROGRAMA:

Tradicijska abeceda projekt je koji će obuhvaćati 30 prikaza (scenskih, igranih, video, foto, animacija, i sl.) pojmova hrvatske tradicijske kulturne baštine, prema slovima hrvatske abecede. Svako slovo prikazuje jedan element čiji naziv počinje tim slovom (npr. B za balun, D za Dužijancu, LJ za ljelje i sl.). U projektu može sudjelovati 6 različitih kulturno-umjetničkih društava, skupina, ansambala, domova, katoličkih misija i sl., pet izvan RH i jedan iz RH. Svaki odabrani sudionik će prikazati pet, prema nasumično odabranim slovima, pojmova hrvatske tradicijske kulturne baštine. Projekt je u prvu ruku digitalan, s obzirom da će se prikazi objavljivati na web stranici, društvenim mrežama, te u sklopu časopisa Matica u dogovorenim razmacima od tjedan dana.


PRIJAVA
 :

Kriteriji odabira: svako društvo mora poslati svoj prijedlog PET pojmova koje bi prikazali prema jednoj od šest skupina slova koja se dobivaju na izbor u prijavnici. Skupine slova složene su nasumičnim odabirom slova putem web stranice OTVORI. Uz pet pojmova prema određenim skupinama slova, svaka skupina smije predložiti još DVA pojma prema slovima iz drugih skupina. Najkreativniji i najbolji prijedlozi prema odabiru komisije biti će uključeni u projekt. Pojmovi mogu biti vezani uz folklornu etnokoreološku baštinu, gastronomsku baštinu, sakralnu baštinu, stari obrti, elementi nošnje, običaji, i sl.

Rok prijave: prijavu je moguće izvršiti popunjavanjem i slanjem priloženih prijavnica najkasnije do 15. ožujka 2024. godine na e-mail adresu: lucija.starcevic@matis.hr

HONORAR:

Svaka odabrana skupina koja će sudjelovati u projektu potpisat će autorski ugovor za svoje autorske radove, te za to dobiti autorski honorar u iznosu od 200 eura po skupini.

KONTAKT:

Kontakt za sve dodatne informacije: Lucija Starčević, rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika, tel. 00385 1 7787 733, mob. 00385 99 6115 113 ili e-mail: lucija.starcevic@matis.hr

HMI

POVEZANI ČLANCI

Najnovije