15.7 C
Zagreb
15.8 C
Zürich
10.8 C
New York
19.1 C
Buenos Aires
28.1 C
Melbourne
Nedjelja, 5 svibnja 2024
spot_img
AutorHMI

30. rođendan Male škole hrvatskog jezika i kulture

Završnoj svečanosti povodom 30 godina održavanja ovog tradicionalnog projekta HMI-ja, nazočio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman uz brojne druge uzvanike, izaslanike, goste, medije te prijatelje Male škole hrvatskog jezika i kulture.

Mala škola održala se od 17. do 28. srpnja u Odmaralištu Crvenog križa u Novom Vinodolskom. Program je obuhvatio učenje hrvatskog jezika, upoznavanje s hrvatskom poviješću i kulturom te mnogobrojne radionice. Po svemu jedinstveni program, koji traje neprekidno od 1993. godine, okupio je dosad više od 1700 djece iz 41 zemlje svijeta – rekao je na završnoj svečanosti ravnatelj HMI-ja, Mijo Marić. 

Tijekom posjeta našoj školici, ministar Grlić Radman imao je priliku razgovarati s polaznicima projekta, te saslušati iskustva i znanje o hrvatskoj kulturi i povijesti.

 – Kroz učenje jezika i upoznavanje s kulturom, mladi Hrvati imaju priliku očuvati svoj identitet i izgraditi snažnu povezanost s domovinom. Vlada Republike Hrvatske nastavit će još intenzivnije skrbiti o hrvatskoj nacionalnoj manjini gdje god se ona nalazila. Naši iseljenici su veleposlanici hrvatske kulture i identiteta, a njihova predanost u očuvanju hrvatske kulture, jezika i tradicije te njihovo prenošenje sljedećim naraštajima zaslužuje posebno priznanje – istaknuo je ministar.

U ovogodišnjem programu treću godinu zaredom sudjeluju i djeca iz Janjeva na inicijativu Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Nakon uspješno provedenog projekta u protekle dvije godine, projekt je i ove godine realiziran u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatskom maticom iseljenika i Hrvatskim crvenim križem. Projekt je namijenjen potpori hrvatskoj zajednici u Janjevu te posebno adresira očuvanje kulture, jezika i općenito hrvatskog identiteta na tim prostorima, a na završnoj večeri polaznici škole prikazali su zanimljiv i iznimno emotivan program.

Sretan ti 30 rođendan, naša Mala školice!

HMI

POVEZANI ČLANCI

Najnovije