22.7 C
Zagreb
12 C
Zürich
15 C
New York
13.1 C
Buenos Aires
27.2 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

UHAKUD u BiH organizira tradicionalni osmi “Susret  zborova”

UHAKUD u BiH u suorganizaciji s KUD-om “Stari hrast 2000” i župom Presveto Trojstvo Novi Travnik organizira već tradicionalni osmi “Susret zborova” koji će se održati 12. studenoga 2023. u Novom Travniku. 

Program će započeti svečanim misnim slavljem u 11 sati u župnoj crkvi, a nakon toga će u Domu kulture u Novom Travniku uslijediti nastupi zborova. 

Nakon službenog dijela progama svi izvođači imat će zajednički domjenak, a voditelji zborova sudjelovat će u radu okruglog stola kojeg će predvoditi mr. art. Katja Krolo Šarac i doc. dr. sc. Marina Bazina.

Pokrovitelj ovogodišnjeg Susreta zborova je Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH i Stjepan Dujo, načelnik općine Novi Travnik.

Osim zborova na Susretu mogu nastupiti i pjevačke skupine, kao i klape, a prijaviti se svi mogu do 1. studenog na e-mail adresu: uhakud@gmail.com . Više informacija može se dobiti na navedeni mail, kao i na službenoj stranici www.uhakud.info

Podsjetimo, prvi susret Zborova održan je 2014. godine u Prozoru, nakon toga u Bugojnu, Gradnićima kod Čitluka, Kreševu, Jajcu, Humcu i prošle godine u župi Gorica/Sovići.

Ideja Susreta zborova je podizanje svijesti i kulturna promocija zborskog pjevanja koja na tim prostorima vuče korijene zadnjih stotinjak godina, a u posljednje vrijeme se osobito pojavljuje sve veći broj amaterskih zborova koji djeluju unutar župnih zajednica pri Crkvi ili samostalno kao udruge građana. Kako bi se kultura razvijala u ispravnom smjeru, potrebni su i savjeti stručnjaka koji uvelike mogu olakšati rad u malim lokalnim sredinama, stoga je susret zborova odlično mjesto gdje se zborovi između sebe mogu povezati, upoznati te izmijeniti iskustva u radu te usvojiti nova znanja koja su prijeko potrebna u radu sa zborovima. 


Temeljni cilj UHAKUD-a u BiH je očuvanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata BiH kao segmenta kulturnog identiteta jednog naroda. Za postizanje tog cilja određene su aktivnosti koje u godišnjim planovima za sve sudionike provodi Udruga kroz planske aktivnosti svojih članova, kao stalnih i povremenih tijela.  To su programi edukacije, smotri, izložbi, koncerata i drugih manifestacija. 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije