13.7 C
Zagreb
11.8 C
Zürich
13.1 C
New York
9.5 C
Buenos Aires
23.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Bogatim programom predstavljena zbirka pjesama Anđelka Antića Blaževića

Nakon pjesničkog prvijenca “Osjećam” koji je svjetlo dana ugledao prije tri godine, Anđelko Antić Blažević u HRVATSKOM DOMU u Posavskim Podgajcima 22. rujna 2023. predstavio je svoju drugu zbirku pjesama „Nešto u nama”.

Otvarajući ovogodišnje pjesničke susrete nazočne je pozdravila ravnateljica Općinske narodne knjižnice Drenovci, Tena Franić koja je moderirala ovo predstavljanje. Predstavljanju su nazočile i Majda Jakša, direktorica turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije i pročelnica za poljoprivredu iste županije Magdalena Parat. Svojim dolaskom, podršku ja dao i Franjo Novak, ravnatelj knjižnice u Pleternici.

Pozdravni riječi uputio je  načelnik općine Drenovci Josip Nasurović istaknuvši kako pjesničke susrete od ove godine približavaju širem pučanstvu, te  ih proširuju i na druga naselja u općini. Stoga je ove godine uz Drenovce logičan izbor pao na Anđelkove  Posavske Podgajce.

Kulturno događanje koje se održalo u okviru 34. Pjesničkih susreta i u organizaciji Općinske narodne knjižnice Drenovci, okupilo je dvjestotinjak sudionika koji su se uživajući u bogatom te iznimno zanimljivom autorsko-poetsko-glazbenom programu mogli pobliže upoznati i nešto više saznati o tom pjesniku iz Posavskih Podgajaca sa zagrebačkom adresom.

Tako su tople ljudske note kojima su mahom protkane njegove pjesme dodatnu posebnost dobile zahvaljujući interpretacijama Nikole Matijevića, prof. hrvatskog jezika, vlč.dr.sc. Ivana Benakovića, Policijske klape Sveti Mihovil, Prve pjevačke konjice SINĐIR, Županjskih  tamburaša, KUD-a Josip Kozarac iz Posavskih Podgajaca te ŽVS-a Rajevčanke iz Rajeva Sela kojima su se za ovu prigodu priključile i Podgajčanke.

Autor ističe kako zbirka sadrži  stotinjak pjesama, obuhvaćajući brojne teme, a ponajprije one od kojih „srce zadrhti i duša zatreperi“. Kao i u pjesničkom prvijencu, jedan dio pjesama duhovne je i zavičajne tematike. „Moj zavičaj, dakle Slavonija, još uvijek me neiscrpno nadahnjuje, a duhovne i emocionalne veze s tim krajem svakim mojim pjesničkim uratkom sve su čvršće. Zbirka i ovaj put obuhvaća ljubavne pjesme koje smatram univerzalnim jezikom. One ocrtavaju moju ljubav prema djeci, ženi, moru, prijateljima, domovini, pjesmi, prepoznatljivim hrvatskim krajobrazima i sl.“, kaže on, dodajući kako su iskorak u odnosu na prvijenac pjesme s naglašenim društvenim temama. „U njima se obračunavam s negativnim pojavnostima, kako na općoj, društvenoj, tako i na ljudskoj razini. Citirajući recenzenta zbirke, prof. Fabrisa, „memento tih, a može se reći i drugih pjesama u ovoj zbirci, snažan je apel u kojem pozivam svakoga da se zagleda u sebe. Jasnu poruku koju pritom šaljem je – samo budi čovjek!”, napominje Antić Blažević.

Usporedno s predstavljanjima zbirke pjesama „Nešto u nama” u Hrvatskoj i inozemstvu, autor najavljuje pisanje trećeg djela.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije