12.9 C
Zagreb
9.4 C
Zürich
19.4 C
New York
9 C
Buenos Aires
26.5 C
Melbourne
Subota, 18 svibnja 2024
spot_img

Završna konferencija projekta “Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora”

U Zagrebu se u utorak, 17. listopada 2023., u Kući Europe održala završna konferencija projekta “Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora”.

Uvodne govore održali su Ivan Majstorić, voditelj projekta, Slaven Vukašinec, tajnik Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske i Matija Boras, predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatska (SSMH).
Održan je i okrugli stol pod nazivom „Politika demografske revitalizacije: plan nasuprot stihije” na kojem su sudjelovali dr. sc. Mislav Rubić, viši stručni savjetnik iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, dr. sc. Marina Perić Kaselj, ravnateljica i viša znanstvena suradnica na Institutu za migracije i narodnosti, dr. sc. Stjepan Šterc, osnivač Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu te Davor Tubanjski, načelnik Općine Antunovac. Moderator je bio Ivan Majstorić, voditelj projekta.
Matija Boras je u svom govoru postavila važno pitanje: Želimo li politiku demografske revitalizacije bez ikakvih kriterija ili s naglaskom na vrijednosti i interes Republike Hrvatske? Ivan Majstorić je u ime SSMH-a i partnera, među kojima je i naša udruga IPU, pozvao Vladu Republike Hrvatske da konačno donese Strategiju demografske revitalizacije, da istu cjelovito i dugoročno provodi u praksi te da aktivira rad Vijeća za demografsku revitalizaciju kako bi se postavili dobri temelji za buduće javne politike.
Zaključno je rečeno da se projekt “Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora” pokazao kao dobar primjer međusektorskog rada u kojem ključnu ulogu imaju mladi. Po završetku projekta SSMH nastavlja svoju demografsku misiju u zajednici – afirmirati demografske teme u javnosti i tražiti odgovore za depopulaciju u Hrvatskoj.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije