13.7 C
Zagreb
11.8 C
Zürich
13.1 C
New York
7.4 C
Buenos Aires
21.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Informativno za primatelje inozemnih mirovina

Podsjetnik na dostavu dokaza o visini inozemne mirovine do 31. kolovoza radi isplate jednokratnog novčanog primanja – za korisnike samo inozemnih mirovina s prebivalištem u RH

Podsjećamo korisnike mirovina ostvarenih samo u državama s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili državama koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, da radi isplate jednokratnog novčanog primanja (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostave dokaz o iznosu mirovine za travanj 2023. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja, kao i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj.
Dokaz može biti:

  • potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za travanj 2023.
  • izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za travanj 2023.

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 31. kolovoza 2023. Na internetskim stranicama HZMO-a dostupan je online obrazac na poveznici putem kojeg je korisnicima omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine. Osim putem online obrasca dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom na adresu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Središnja služba, A. Mihanovića 3, 10000 Zagreb ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na poveznici.

U skladu s Odlukom o dopunama Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života Vlade RH od 25. svibnja 2023., pravo na isplatu JNP-a imaju korisnici kojima ukupno mirovinsko primanje iz inozemstva isplaćeno za mjesec travanj 2023. ne prelazi iznos od 610 eura i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljanju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja. Dodatni uvjet je prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH (25. svibnja 2023.), kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj.
JNP će korisnicima samo inozemnih mirovina biti isplaćeno najkasnije u mjesecu listopadu 2023. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije