6.9 C
Zagreb
9.9 C
Zürich
14.3 C
New York
15.7 C
Buenos Aires
23.4 C
Melbourne
Utorak, 16 travnja 2024
spot_img

Matijino stoljeće rata autora Ivana Šimića: Roman o Hercegovini, Dalmaciji, Bosni, Lici …!

Matiji, natkrovljujućem liku romana u prvome od njena tri rata ubijenje otac, u drugome joj je ubijen muž, a u trećemu sin i unuk. Matija je umrla 1995. godine, nakon svih tih tragedija kroz četiri generacije.

Od Hercegovine do Amerike početkom 20. stoljeća – Galicija i Rusija u Prvom svjetskom ratu – Hercegovina između dva rata i pad Širokog Brijega ’45. – Sarajevo i Gornji Kovačići u ratu devedesetih!

U nakladi Despot infinitusa iz Zagreba upravo iz tiska izlazi drugo izdanje romana Matijino stoljeće rata, nove knjige Ivana Šimića iz Gruda. Knjiga je nastala prema rukopisu koji je ušao u finale najvećeg hrvatskog natječaja za najbolji neobjavljeni roman godine. Dosad su održane izvanredno posjećene promocije romana u Zagrebu, Splitu, Mostaru, Grudama i Dubrovniku!

Matijino stoljeće rata je pripovjedački i stilski besprijekorno napisana epska, tako hrvatska priča o dvadesetom stoljeću! Preplitanjem fikcije i stvarnih događaja, očigledno dobro upućeni autor donosi svjedočanstva o ljudima i događajima u zaista širokom vremenskom i prostornom obuhvatu, čime tragičnu sudbinu naslovne junakinje uvjerljivo smješta u povijesni kontekst koji je tu sudbinu zapravo presudno i odredio. Utoliko je ova knjiga istovremeno i Chronique du XXe siècle, kako je u podnaslovu i natuknuto, ali i dirljiva priča o ženi koja je preživjela čak tri rata, izgubivši u svakom od njih nekoga od svojih najrođenijih.

Prvo nas poglavlje – preko Imotskog, Splita i Trsta – vodi na uzbudljivo putovanje od Hercegovine do New Yorka, na kojem pratimo neuspjeli pokušaj Matijina oca Mate da odseli u Ameriku (taj je neuspjeh svojevrsni zaglavni kamen niza kasnijih obiteljskih nesreća), drugo govori o Matinoj tragičnoj sudbini u Prvome svjetskom ratu, od borbi i zarobljavanja u Galiciji do zatočeništva u dubokoj Rusiji, a treće i četvrto o sudbinama njegovih potomaka kroz dvije nove kataklizme, od Hercegovine u Drugome svjetskom ratu do Sarajeva u posljednjem ratu iz devedesetih.

Nesretna Matija, natkrovljujući lik romana, rođena je 1912. godine. Toj je ženi u prvome od njena tri rata ubijen otac, u drugome joj je ubijen muž, a u trećemu sin i unuk. Matija je umrla 1995. godine, nakon svih tih tragedija kroz četiri generacije.

Ivan Šimić rođen je 1964. godine u Dragićini pored Gruda. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Grudama, nakon čega je 1989. diplomirao na FESB-u u Splitu. Po povratku u svoje mjesto radio je neko vrijeme kao srednjoškolski profesor. Pred sami rat sa skupinom je prijatelja pokrenuo lokalnu radijsku postaju, a nekako u isto vrijeme u mjesečniku Hrvatska gruda objavljeni su i njegovi pisani “rani radovi”. Kasnije je u godišnjaku grudskog ogranka Matice hrvatske povremeno objavljivao putopise i kratke priče. Godine 2013. u nakladi Despot infinitusa iz Zagreba objavljena je zbirka njegovih kolumni pod imenom Hercegovac s razlogom. Poslije rata, pa sve do danas, vodi malu informatičku tvrtku u Grudama. Oženjen je i ima četvero djece.

Knjigu u BiH možete naručiti preko web stranice te u knjižarama u Mostaru, Grudama i Širokom Brijegu.

U Hrvatskoj je knjiga dostupna preko web shopa nakladnika mojaknjizara.hr i u knjižarama po cijeloj zemlji.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije