22.7 C
Zagreb
12 C
Zürich
15 C
New York
13.1 C
Buenos Aires
27.2 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

PJESMA “GOSPI SKROVITOJ” PREDSTAVLJENA U ŠUMANOVCIMA

U povodu blagdana Velike Gospe i obilježavanja 650. obljetnice marijanskog svetišta Šumanovci u nedjelju 13.8.2023. g. u samom svetištu gdje se okupilo mnoštvo vjernika nakon večernje svete mise i duhovnog koncerta predstavljen je prigodni spot pjesme “Gospi skrovitoj”.

Stihove za pjesmu napisao je naš suradnik Anđelko Antić Blažević koji je inače producent spota, te se ovom prigodom primio i redateljske palice. Glazbu i aranžman za ovu duhovnu pjesmu potpisuje Ivica Plivelić Iva, a pjesmu izvodi poznata tamburaška pjevačica Viktorija Kulišić Đenka koja je kao i Anđelko dijete Cvelferije.

Na naš upit kako je došlo do stvaranja ove pjesme i suradnje s Đenkom, Anđelko nam je rekao sljedeće: – Đenka i ja smo čvrsto duhovno i emocionalno vezani uz ovo svetište, te smo kroz svoju umjetnost htjeli izraziti zahvalu, iskazati ljubav i štovanje Gospi Šumanovačkoj kojoj smo hodočastili od malih nogu. Nadam se da ćete uživati u ovoj lijepoj duhovnoj pjesmi dragi čitatelji portala, neka Vas sve skupa prati blagoslov nebeske majke. Zahvaljujem ovim putem svim suradnicima i prijateljima koji se podržali snimanje spota, a posebno vlč. Ivanu Živiću, upravitelju svetišta!

Svetište Gospe Skrovite, Majke dobre nade ili kako ga najčešće nazivaju Gospe Šumanovačke, smješteno na tromeđi Gunja-Drenovci-Đurići, najstarije je na području Vukovarsko-srijemske županije i drugo je po starosti marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. 17. lipnja ove godine upriličena je i centralna proslava velikog jubileja kada je svečanu euharistiju predslavio Giorgio Lingua – Apostolski nuncij u RH.

Gunjanski župnik i upravitelj svetišta vlč. Ivan Živić je 2019. godine, uz potporu Nadbiskupije, okolnih općina, brojnih vjernika i donatora vrlo ambiciozno krenuo u temeljitu obnovu svetišta koje je nazvao “Novo ruho Šumanovaca”. – Cilj nam je da ovo svetište postane mjesto stalnog okupljanja vjerničkog puka Cvelferije, županjske Posavine kao i mnoštva hodočasnika iz bosanske Posavine koji tradicionalno hodočaste u ovo svetište. Isto tako u novije vrijeme sve je više i hodočasnika iz cijele Hrvatske pa ih je sada, kada je svetište obnovljeno puno lakše i dostojnije dočekati i primiti. Na projektu se radilo vrlo temeljito, osmišljeni su brojni funkcionalni sadržaji. Donio je mnogo toga novoga, ali sačuvao mir i potpuni identitet svetišta. Mnogo se radi i na duhovnim sadržajima, stalno se nešto novo nudi i događa, osmišljavaju se razni programi, organiziraju duhovne obnove, istaknuo je vlč. Živić.

Foto: Maja Lukačević Tiljak

POVEZANI ČLANCI

Najnovije