13.7 C
Zagreb
11.8 C
Zürich
13.1 C
New York
7.4 C
Buenos Aires
21.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Ličke legende predstavljene u Zagrebu

Bila je to Lika u malom u subotu, 2. ožujka 2024. u 19.30 sati u Centru za kulturu i informacije Maksimir.

U dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir u subotu, 2. ožujka 2024. g. tražilo se mjesto više. Predstavljanje knjige Legendarica, uokvireno nastupom Zavičajnog kluba Sinac iz Zagreba ne samo da je ispunilo, nego je i nadmašilo očekivanja posjetitelja.

Nakon službenog pozdrava i tople dobrodošlice ravnateljice Centra za kulturu i informacije Zagreb, Zrinke Matijević mikrofon je pripao Manji Kostelac-Gomerčić, urednici knjige Legendarica. Manja se u prvom djelu osvrnula na početak projekta koji je kroz knjigu ostvaren i od zaborava će čuvati legende i usmene predaje Gacke, Like, Krbave i Senja.

Posjetiteljima je uspjela dočarati sve ono što knjiga predstavlja – priče koje su bake i djedovi prepričavali svojim unucima i koje su kroz knjigu okovječene te neće biti zaboravljene. “Mnogi kazivači više nisu živi, njihova kazivanja zabilježili su često njihovi potomci,” kazala je između ostalog te zamolila nazočne da i oni zabilježe svoja sjećanja jer slijedi Legendarica 2.

Uz Manju, legendaricu su kroz svoje priče predstavile sakupljačice Ivanka Đelilović i Ljljana Bogdanović, dok je knjigu stručno opisala dr.sc. Jasminka Brala Mudrovčić. Program je bio obogaćen nastupom najstarijeg ličkog zavičajnog društva u Zagrebu, Zavičajnog društva Sinac. Njihov nastup i izvedba pjesmama; Lipa stara, Drenjula i Moj zeleni bore oduševio je publiku a nekima su potaknule i pokoju suzu.

Knjiga “Legendarica” izdana je u nakladi Kulturne udruge za baštinu i stvaralaštvo Baštinica te obuhvaća 298 narodnih legendi. Ilustrirana je posebnim, crno-bijelim crtežima mlade zagrebačke autorice Tee Galović te je nakon programa u Centru za kulturu i informacije Maksimir otvorena njezina samostalna izložba.

“Pusto vrime ča je prošlo,
drenjule su sve crvene,
ostale su nepobrane,
nema tebe, nema mene…”
Foto: Andreja Radojčić, MD

POVEZANI ČLANCI

Najnovije