14.8 C
Zagreb
12.2 C
Zürich
11.9 C
New York
13.8 C
Buenos Aires
23.6 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

KUD Dangubice predstavio treći nosač zvuka i knjigu

U prepunoj dvorani Vatrogasnog doma Kuterevo, u subotu 9. ožujka 2024. g. promoviran je treći nosač zvuka KUD-a Dangubice pod nazivom “Momci srebro a cure su zlato, Kuterevo to je tebi dato” na kojem se nalazi 18. pjesama kuterevskog kraja.

Nakon pozdravnog govora domaćina uslijedio je i srdačni govor gradonačelnika Otočca, Gorana Bukovca koji ih je pozvao da nastave slijediti i čuvati svoj identitet kroz običaje svog sela. O snimanju CD-a govorili su glazbeni producenti Bernard i Margareta Mihalić iz studija Podmornica koji su radili na snimanju ovog nosača zvuka u Kuterevu i studiju u Zagrebu.

Ovom prilikom zahvalili su članovima KUD-a na uspješno odrađenom zahtjevnom poslu a samim tim više što je upravo ovaj nosač zvuka nominiran za Porina koji će se održati 23. ožujka 2024. u Zagrebu, što je, bez obzira na rezultat veliki uspjeh KUD-a. Margareta Mihalić uručila je plaketu o nominaciji predsjedniku Mateju Šporčiću.

Glazbom su sve popratili kudovci i njihovi gosti, Koncerti tamburaški sastav ZG iz Zagreba koji su svojim nastupom oduševili sve prisutne. Jako zanimljivi gosti stigli su iz Gospića, Udruga Lički divani izvela je predivnu predstavu koja je sve vratila u davna prošla ali lijepa vremena.

Nakon promocije CD-a uslijedila je promocija knjige Pivaj grlo da te čuje gora, o kojoj je govorila profesorica Manja Kostelac-Gomerčić, kazavši da je knjiga na najljepši način opisala pjesme, plesove i običaje ovog kraja te govori o jednom velikom bogatstvu baštine u ovom malom selu. Govorila je o svim napjevima i pjesmama koje su opisane u knjizi a isto tako naglasila da joj je žao što se gubi kuterevski jezik, jer je na njemu sve manje zapisa. Govorila je predivno izabranoj naslovnici a isto tako istaknula da su slike u knjizi  bogatstvo. Pozvala je članove da porade na tom da svoj materinji jezik njeguju i pričaju na njemu. “Sve to što je prikupljeno ostat će trajno zapisano pa neka se zna danas sutra, za generacije koje dolaze,” kazala je.

O knjizi je govorila i Jelena Benčić:“Na svoj način ova knjiga kroz pjesme, napjeve, običaje i plesove opisuje način življenja nekada u Kuterevu. Sve je to sada prikupljeno i opisano u ovoj predivnoj knjizi. Za ovo je trebalo mnogo truda, mnogo kazivača kojih je sve manje, ali ako se nešto želi tada se to i uspije. Zabilježeni su običaji koji će nestati i koji su u nestajanju i zato je ova knjiga posebna, jedinstvena. Ona je jedan čvrsti temelj na kojem se može graditi i stvarati nova knjiga ako netko bude imao snage da nastavi istraživati povijest, običaje i tradiciju koja je obilježila Kuterevce, taj vrijedan narod koji rukama radi što očima vidi,” rekla je između ostalog. Naglasila je baš ono bitno da nekada nije bilo lako biti Kuterevac, upravo zbog specifičnog jezika, jer su u školi bili ismijavani ali velikim trudom i kroz godine premašili su te barijere. Uputila je čestitke Mateju i cijelom KUD-u Dangubice, ne samo na ovoj knjizi nego i na svim uspjesima do sada postignutim svojim nastupima. “Neka ova knjiga bude poticaj, neka vas motivira i inspirira kroz daljnji rad, nikad ne odustanite, čuvajte svoje običaje, svoje coklje i dangubicu,” rekla je na kraju Benčić i zahvalila im posvećenom pjesmom.

Zadnji su o knjizi govorili Emica Bukovac, urednica knjige koja je detaljno prošla kroz sva poglavlja i Matej Šporčić, predsjednik KUD-a Dangubice koji je zahvalio svima; sponzorima, kazivačima i članovima KUD-a. Pozvao je sve na domaći domjenak pripremljen za goste; gulaš, kruh ispod peke i domaće kolače. Uslijedilo je do dugo u noć narodno veselje s gostima kojih je bilo sa svih strana – od Gospića, Perušića, Kosinja, Ličkog Lešća do Otočca.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije