13.7 C
Zagreb
10 C
Zürich
13.6 C
New York
7.4 C
Buenos Aires
21.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

KUD „Dangubice“ iz Kutereva dobitnici su ovogodišnjeg Porina

Najbolji album folklorne glazbe na ovogodišnjem Porinu osvojio je KUD “Dangubice” iz Kutereva albumom “Momci srebro a cure su zlato, Kuterevo to je tebi dato”

Vijest da je album KUD-a “Dangubice” osvojio Porina razveselila je mnoge od nas koji  znamo koliko ljubavi, vremena i truda članovi ulažu u svoj rad. Zaslužili su nagradu! Uz njih kao izvođače, za nagradu su zaslužni glazbeni producenti Bernard i Margareta Mihalić.

Kad znate da je Kuterevo jedno selo na obroncima Velebita i kad ste svjesni činjenice da diljem domovine mnoga kulturno-umjetnička društva imaju problema sa članstvom, najkasnije tada postajete svjesni da je ova nagrada došla u prave ruke. Nakon nominacije za Porina s prvim albumom, vjerujemo da će im nagrada biti još jači vjetar u leđa.

KUD „Dangubice” Kuterevo  osnovano  je 2010. godine. Svoje ime odabrali su po autohtonom žičanom instrumenutu sela Kutereva koji se najčešće svirao u predjelima Slavonije, Korduna i Like. U narodu je imao više naziva: dangubica, samica, kozarica, tamburica i sl., dok je u Lici više znan kao kuterevka.

Umijeće izrade solističke tambure kuterevke dio je stoljetne tradicije naselja Kuterevo gdje vrsni samouki majstori, drvodjelije i danas izrađuju tu vrstu glazbala. Najpoznatiji među njima su članovi obitelj Šporčić. Dangubica je uvršteno kao nematerijalna kulturna baština u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Ime dangubica vjerojatno je nastalo zbog toga što su ovaj instrument svirali pastiri dok su čuvali ovce za koje su govorili da dangube, odnosno da gube dane. Tradicija izrade kuterevke, kao i drugih drvenih predmeta, duboko je ukorijenjena u povijesnom razvoju naselja. 

Društvo je osnovano sa željom njegovanja tradicije i običaja, pjesme i plesova kao i izvornog govora svoga sela, Kutereva. Članovi KUD-a žele također od zaborava sačuvati sviranje tamburice dangubice – kuterevke. U KUD-u djeluju oko 50-tak članova različitoga uzrasta. U svojih trinaest godina postojanja mogu se pohvaliti brojnim nastupima i priznanjima kao i nagradama, kako na regionalnoj, tako i na državnoj razini. Uz nastupe na raznim smotrama i priredbama nastupali su više puta i u inozemstvu. Također su sudjelovali na snimanju  glazbeno-scenskog serijala HRT-a Lijepom Našom u Novalji i Gospiću i emisiji HRT-a Dobro Jutro Hrvatska. 2017. godine sudjelovali su u snimanju dokumentarne emisije HRT-a pučke i predajne kulture o tamburici dangubici. Svoju desetu obljetnicu djelovanja svečano su proslavili 2022. godine. 

Svake godine organiziraju svoj godišnji koncert u Kuterevu na kojem sudjeluju i ostala Kulturno-umjetnička društva. Djeluju u više sekcija: dangubaška, tamburaška, dramska, pjevačka i izvorno folklorna. Godine 2018. snimili smo svoj prvi audio CD pod  nazivom  “Kuterevo selo ispod gore” koji sadrži 15 izvornih napjeva i pjesama njihovog sela i koji je bio nominiran za glazbenu nagradu Porin. Godine 2020. izdali su svoj drugi audio CD pod nazivom “Prošeta momče kroz selo” koji sadrži 23 izvorne pjesme. Svojim trećim albumom “Momci srebro a cure su zlato, Kuterevo to je tebi dato” dobili su nagradu koju su zaslužili. 

Na čelu s njihovim neumornim predsjednikom Matejom i vrijednim članovima sigurni smo da će se i za “Dangubice” kao i za Kuterevo još čuti.

Uz čestitke na osvojenom Porinu, tim portala želi vam sretno daljnje djelovanju, dragi “Dangubičari”!

 

Foto: KUD “Dangubice”

POVEZANI ČLANCI

Najnovije