1.6 C
Zagreb
9.1 C
Zürich
9.9 C
New York
22.1 C
Buenos Aires
19.2 C
Melbourne
Ponedjeljak, 11 prosinca 2023

U Kupresu započeo deveti Seminar folklora Hrvata u BiH

Polaznici ovoga seminara, čuvari tradicije i kulture Bosne i Hercegovine došli su iz Švicarske, Njemačke, Austrije, Republike Hrvatske.

U Kupresu je u četvrtak, 17. kolovoza 2023. g. započeo deveti Seminar folklora Hrvata u BiH u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH), a kroz iduća četiri dana koliko traje seminar obrađivat će se pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata Hercegovine. Lokacija održavanja ovogodišnjeg seminara je Kupres – Ski Kraljica, mjesto koje osim izvanrednih uvjeta za edukaciju i učenje nudi i odličan ambijent za odmor, druženje i zabavu.

Kao i prethodnih godina polaznici su raspoređeni na jednu od ponuđenih grupa: PLES, GLAZBALA, GANGA. Polaznici pjevaju gangu, sviraju diple, lijericu, dvojnice, gusle, šargiju, i dr. Predavanja su organizirana u jutarnjem i večernjem terminu, a uključuju: izlaganja s terena (plesna predavanja/ pjevačka predavanja) koja vode prezentatori s terena; teorijsku nastavu o etnologiji i etnomuzikologiji vode stručnjaci iz znanosti. Seminar folklora svečano je otvorio gospodin Zdravko Mioč načelnik općine Kupres. 

Ovogodišnji seminar dio je međunarodnog programa obilježavanja dvadesete obljetnice UNESCO konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini. UHAKUD u BiH kao akreditirana udruga za suradnju sa UNESCO povjerenstvom za nematerijalnu kulturnu baštinu dobilo je pravo korištenja logo UNESCO-a za ovaj program. Generalni pokrovitelj Seminara je Federalno ministarstvo kulture i športa na čelu s ministricom Sanjom Vlaisavljević.

Organizatori su najavili kako će u nedjelju 20. kolovoza 2023. u 19:00 sati u Hrvatskom domu na Kupresu biti održan Koncert polaznika Seminara folklora Hrvata u BiH. Na koncertu će biti prezentirana usvojena znanja. Pozivaju se ljubitelji tradicijske nematerijalne baštine da dođu na ovaj koncert i podrže 75 polaznika ovoga seminara koji su došli iz Švicarske, Njemačke, Austrije, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i tako čuvaju našu tradiciju.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije