13.7 C
Zagreb
10 C
Zürich
13.6 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
22.6 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Uskoro u Osijeku – Dodjela nagrade “Suncokret – Sunflower Award”

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije organizira svečanost dodjele nagrade “Suncokret – Sunflower Award”  koja će se održati 30. studenog 2023. godine u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, Gospodarska zona 10, s početkom u 19,00 sati. 

Ove će godine na svečanosti prvi put biti dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma “Nagrada dr. sc. Eduard Kušen” kojom se odaje priznanje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma. Iz Bosne i Hercegovine prijavljeno je osam projekata, a iz Republike Srbije jedan. Iz Hercegbosanske županije prijavljena su četiri projekta.

U kategoriji Craft turizam prijavljeno je Meliora d.o.o. s projektom Livanjka Pivovara & Craft Pub by Livanjka, malom obiteljskom povovarom u srcu Livna, uz koju djeluje i službeni pub pivovare. U pivovari se nude tri piva, a isto je moguće kupiti i flaširano za ponijeti.

U kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostori prijavljen je MEG-Mountain Experience Guides s projektom Odaberi. Putuj. Doživi. Različite ture na uzbudljivim lokacijama. Svakom izletu pristupaju s najvećom pažnjom i profesionalnošću, a njihovi iskusni vodiči osiguravaju sigurnost i užitak tijekom cijele ture. U navedenoj kategoriji prijavljen je i Kamp Sturba s istoimenim projektom, koji se sastoji od 20 kamp parcela uz samu rijeku s mogućnošću priključka na električnu energiju i pitku vodu. Pored središnje kuće za druženje koja već postoji na parceli, u planu je izgradnja tri drvene vikendice za smještaj gostiju.

U kategoriji Ruralno turistički projekti prijavljena je Zaklada Linnovate s projektom Sinergija livanjskog LPZ za veću konkurentnost i zapošljivost radne snage. Projektom su ciljane mlade osobe (19-29) za polaganje stručnih ispita za turističke vodiče i voditelje turističkih poslovnica, koji će se zaposliti u postojećim tvrtkama ili raditi kao freelanceri, odnosno samozaposlene osobe.

Nadalje, iz Hercegovačko-neretvanske županije prijavljena su dva projekta.

U kategoriji Vinski turizam prijavljeni su Podrumi Andrija d.o.o. Čitluk s projektom Blatina Fest. Projektom se, osim promocije i značaja sorte Blatina, nastoji predstaviti cjelokupni eno-gastronomski kompleks Podruma Andrija u sklopu kojeg se nalazi i vinski podrum s kušaonicom, restoran, vinoteka te banka vina. U kategoriji Ruralno turistički projekti prijavljeno je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ s projektom Strategija ruralnog razvitka Hercegovačko-neretvanske županije za razdoblje 2021.-2027.godina. Realizacijom projekata doprinosi se konkurentnosti poljoprivrede, jačanju svijesti o značaju, mogućnostima i potrebi razvoja ruralnog turizma, povezivanju poljoprivrednih proizvođača s turističkim sektorom kroz ponudu zdrave hrane i tradicionalnih proizvoda i sličnom.

Iz Zapadno-hercegovačke županije prijavljena su također dva projekta.

U kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru prijavljena je Udruga Visit Blidinje s projektom Otvorenje Visitor centra Parka prirode Blidinje sa širokim spektrom sadržaja. Svakodnevna dostupnost svim posjetiteljima za sve informacije, opremljene sobe sa sveukupno 35 ležajeva, tradicionalni doručak od namirnica proizvođača s područja Parka, shop s proizvodima proizvođača s područja Parka prirode Blidinje samo su neki od sadržaja koje isti nudi.

U istoj kategoriji prijavljen je i Konjički klub “Stina”, Grude s projektom Konjički klub u funkciji razvoja aktivnog turizma. U periodu postojanja kluba organizirana je škola jahanja, brojni manifestacijski događaji koji pozitivno promiču grudski kraj i sportsko angažiranje mladih, kao i promociju grudskih turističkih mogućnosti.

Iz Republike Srbije u kategoriji Ruralno turistički projekti prijavljen je HKPD “Matija Gubec” Tavankut s projektom Tavankut misto di sunce grli Bačku, čiji je cilj promicanje kulturnog i seoskog turizma kroz niz kulturnih događanja, edukativnih programa i infrastrukturnih poboljšanja. Ruralni turizam važan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” po jedanaesti put dodjeljuje nagrade onim najboljima, a ove godine za nju se natječe čak 197 prijavitelja u osam kategorija.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije