9.3 C
Zagreb
6.5 C
Zürich
12 C
New York
17.4 C
Buenos Aires
24.6 C
Melbourne
Subota, 27 travnja 2024
spot_img

HKD Matija Gubec Schaffhausen obilježava svoju 40-tu obljetnicu

HKD Matija Gubec Schaffhausen poziva na proslavu jubileja. Svojih četrdeset godina djelovanja žele proslaviti sa članovima i prijateljima društva.

Nakon kratke stanke Upravni odbor HKD Matija Gubec, na čelu s predsjednikom Mirkom Kominom poziva na tradicionalnu “Zagorsku večer” koja će se održati 21. siječnja 2023. godine u Reckensaal, Schulstrasse u Thayngenu.

Najavljuju dobru zabavu, uz glazbu za svaki ukus s dobro poznatim Luna bendom, ukusnim domaćim delicijima i dobrom zagorskom kapljicom.

Ulaznice se mogu rezervirati putem poruke ili poziva: Mirko Komin (078 882 27 01) i Darko Mikulec (079 933 15 81)

Povijest HKD Matija Gubec Schaffhausen

U Schaffhausen su se Hrvati počeli doseljavati krajem 60-ih godina, veliki dio njih došao je iz Zagorja, okolice Stubice. Uz Hrvatsku katoličku misiju, HKUD Falu (1978.) i NK Dinamo (1981.) osnivali su se u Schaffhausenu sportski klubovi. Jedan od njih je HKD Matija Gubec Schaffhausen kojeg su 07.03.1981. godine osnovali veliki entuzijasti kuglačkog sporta. Prvi predsjednik bio je Boris Gašpar, a suosnivači Marijan Karabin, Juraj Bekina, Josip Božić, Stanko Čmarec, Ivan Kosec, Mato Novosel, Juraj Kosec i Ivan Krčmarić.

U to su vrijeme mnogi od njih kuglali za druge klubove i natjecali u tadašnjoj Ju-ligi. 1980. godine rodila se želja osnovati hrvatski klub i nastupati pod svojim grbom. Tada i nije bilo najjednostavnije osnivati udruge i klubove s hrvatskim predznakom te je u Schaffhausenu u više navrata boravila delegacija iz Hrvatske, sve dok se nije dobilo zeleno svijetlo za osnivanje 1981. godine.

Nakon osnivanje i dalje se natjecalo u Ju-Ligi, nizali uspjesi, osvajala prvenstva i razni kupovi, sve do 13.12.1991 g., kada se osnovao Hrvatski kuglački savez u Švicarskoj. Članovi prve hrvatske kuglačke lige bili su: Ban St.Gallen, Panonija Winterthur, HKD Matija Gubec Schaffhausen, Ajduk Schaffhausen, Jadran Amriswil, Zvečevo Schaffhausen, Zrinski Menzingen i HAŠK Građanski Schaffhausen.

Kasnije su osnovani i drugi klubovi pa je Savez dugo godina brojio više od 200 aktivnih članova. HKD Matija Gubec Schaffhausen bio je izuzetno uspješan, titulu prvaka osvajao je od 1992. sve do 2001. godine. Kroz cijelo vrijeme aktivnog natjecanja sa sigurnošću se može smatrati najtrofejnijim hrvatskim kuglačkim društvom u Švicarskoj.

Kroz klub je prošlo dosta članova, istaknuti pojedinci Stanko Čmarec i Željko Gril zajedno su osvojili mnogo puta prvo mjesto i sveukupno 50-tak pehara. Svojih 25. godina djelovanja proslavili su 2006., a gost večeri bio je Mate Bulić koji je na zabavu privukao oko petsto ljubitelja i prijatelja društva.

Kako je vrijeme prolazilo a članovi starili, neki su morali prestati kuglati zbog zdravstvenih razloga. Kod nekih je došlo do zasićenja a manjak interesa mladih za taj sport rezultirao je da se ovaj najtrofejniji klub 2007 g. povukao s kuglačke scene. Ipak, mladi članovi koji su naslijedili svoje roditelje u Upravnom odboru i dalje su radili. Sedam godina organizirali su razne zabave i druženja pod vodstvom Dražena Novosela koji je bio član kuglačkog tima.

S mlađim naraštajem promijenili su se interesi članova pa su mnogi od mladih izrazili želju natjecati se u nogometu i igrati na turnirima pod imenom HKD Matija Gubec Schaffhausen.
Društvo se 2011. preformiralo u Kulturno sportsko društvo i od tada se natječe na raznim turnirima na kojima su često među najboljima. Iako je sport i natjecanje važno, prije svega je u prvom planu bilo uvijek druženje s Hrvatima ovog dijela Švicarske.

Kada se 2012. godine trebala organizirati velika obljetnica i obilježiti 30. godina postojanja HKD Matija Gubec Schaffhausen, mladi član iz Züricha, Mirko Komin dao je prijedlog da se ne zove veliko ime i dao prijedlog da se započne sa zabavom pod imenom “Zagorska večer”. Tadašnja upravo prihvatila je prijedlog te se rodilo nešto veliko koje si ni sami članovi u tom trenutku nisu mogli zamisliti. Za prvu “Zagorsku večer” pozvali su dobro poznati zagorski bend Podvinčani te se za goste organizirala večera sa četiri slijeda.

Nakon uspješno organizirane prve “Zagorske večeri” na koju je došlo 165 gostiju, broj posjetitelja iz godine u godinu je rastao. Uz glazbu domaćih bendova iz domovine, dobru zagorsku kapljicu, kulinarsku ponudu i bogatu tombolu gosti su sa zabave odlazili zadovoljni i pri odlasku se pribilježili za sljedeću. Na njihovim zabavama nastupili su još neki poznati bendovi iz Hrvatske – Bonaparte, Blue Jeans, Luna bend, Tamburaški sastav Milenij, Grupa Mystik i Boss Bend.

Udruga se angažira i u raznim humanitarnim akcijama te svake godine u vrijeme božićnih blagdana daruje najugroženijim obiteljima materijalnu pomoć (peć na drva, velika škrinja, dimnjak, namještenje dječje sobe s krevetom…)

Ove godine HKD Matija Gubac obilježava 40-tu obljetnicu postojanje i rada koju će proslaviti na 10. Zagorskoj večeri uz grupu Luna bend iz domovine.

Čestitamo svima koji su tijekom ovih 40. godina djelovali u HKD Matija Gubec i želimo im još mnogo uspješnih godina!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije