14.5 C
Zagreb
13.4 C
Zürich
13.4 C
New York
9.5 C
Buenos Aires
23.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Otvorene prijave za Duhovsko hodočašće Pariz-Chartres 2024.

Za svakog katolika, hodočašće je izvrsna prilika za duhovni rast, ali i milosni dar, prilika za zbližavanje s Bogom. Hodočasničke trase žile su kucavice kršćanske Europe. U to se možete uvjeriti na poznatom međunarodnom hodočašću od Pariza do Chartresa, koje se održava preko 40 godina o blagdanu Duhova. Prošle godine u njemu je sudjelovalo preko 16 000 hodočasnika sa svih strana svijeta.

Hrvati zajedno na hodočašću

Ove godine čeka nas uzbudljiva novost. Hrvati će po prvi puta imati svoj ogranak. Premda je i prošlih godina zabilježen velik broj Hrvata na ovom hodočašću, ove godine (prema željama mnogih) po prvi puta u hodočašću Pariz-Chartres organizirano će sudjelovati i skupina hrvatskih hodočasnika, kako iz domovine, tako i iz naših iseljeničkih zajednica. Hrvatski ogranak dobio je ime “Chapitre Gospa Sinjska”. Za organizaciju se brine Društvo za promicanje tradicionalne Mise “Benedictus”, uz pomoć drugih vjernika laika.

Što čeka hodočasnike na ovom putu?

Hodočašće traje tri dana, tijekom tog vremena hodočasnici će propješačiti stotinjak kilometara. Premda fizički prilično zahtjevno, ovo nezaboravno duhovno iskustvo pamti se cijeloga života. Na ovom putu pratit će vas rijeke vjernika. Hodočasnici su organizirani po ograncima (chapitres), francuskog i međunarodnog sastava, tih ogranaka ima oko 250, a svaki uključuje 30-50 hodočasnika. Svaki ogranak (chapitre) imat će svoj križ i svoje zastave, kao i svog voditelja, osobu koja već ima prethodno iskustvo s ovog hodočašća. Svaki ogranak ima sveca zaštitnika čiju sliku nose na barjaku te službeni križ sa imenom ogranka.

Blagoslov hodočasničkih križeva. Izvor: https://www.nd-chretiente.com/

Hodočasnike će pratiti brojni svećenici, bogoslovi, redovnici i redovnice, pa će prisutni imati prilike i za sv. ispovijed, duhovne razgovore i nagovore, kao i prigodne kateheze. Svakog od ta tri dana slavit će se sveta Misa po tradicionalnom rimskom obredu, a kulminacija ovog hodočašća bit će na završnoj postaji u gradu Chartresu, gdje će se u tamošnjoj drevnoj katedrali slaviti tradicionalna sveta Misa.

Hodočasnicima je čitavo vrijeme dostupna sv. ispovijed i prilika za duhovne razgovore. Izvor: https://www.nd-chretiente.com/

Hodočasnici će noćiti u velikim za tu svrhu pripremljenim šatorima u vrećama za spavanje. U tu svrhu trebat će vam i nešto potrepština, ali o tome ćete detaljno moći pročitati na ovoj poveznici.

Hrvati zajedno

Na čelu hrvatskoga ogranka bit će uzdignut stijeg Gospe Sinjske, a pratit će ga i druge naše zastave. Molitva i pjesma hodočasnika orit će se šarolikim trasama pitoresknog francuskog krajolika. Hrvatskom ogranku duhovnu asistenciju pružit će svećenik-kapelan i naši bogoslovi Svećeničkog bratstva sv. Petra (FSSP).

Za prijavljene hrvatske hodočasnike koji će putovati iz naše domovine organizira se zajednički prijevoz, obilazak grada, druženje, program u crkvi, noćenje u Parizu dan uoči hodočašća i noćenje u Chartresu po završetku hodočašća. Vrsta prijevoza ovisit će o broju prijavljenih hodočasnika, pa stoga molimo zainteresirane da se prijave čim se odluče za sudjelovanje. Zasad je planiran prijevoz avionom za 20-30 hodočasnika iz Hrvatske, a rezerviran je i smještaj za noćenje u Parizu i Chartresu za isti broj ljudi.

Biskup blagoslivlja hodočasnike. Izvor: https://www.nd-chretiente.com/
Procijenjeni troškovi za hodočasnike iz Hrvatske

Kotizacija za sudjelovanje u samom hodočašću bit će cca 50€, a ostali troškovi bit će između 400 i 500€, ovisno o broju prijavljenih hodočasnika (veći broj umanjuje cijenu zrakoplovne karte). Od tog iznosa 140€ iznosi trošak noćenja, a 260€ za povratnu zrakoplovnu kartu (koja uključuje i check in za veliku torbu do 23 kg). Put zrakoplovom omogućit će našim hodočasnicima da budu odmorni uoči početka hodočašća.

Društvo Benedictus pokušat će uz pomoć sponzora financirati dio troškova i na taj način dodatno umanjiti troškove hodočasnicima. Tko god je voljan pomoći financijski, uplatu može izvršiti na račun Društva: HR4124020061100591166 (u opisu plaćanja navesti “donacija za troškove hodočašća”).

Sve važne informacije možete pronaći ovdje na stranicama Društva Benedictus, gdje je otvoren poseban izbornik “Duhovsko hodočašće Pariz-Chartres”.

Na hodočašće se možete prijaviti na ovoj stranici, ali prije toga možete proučiti ostale sadržaje na stranicama Društva Benedictus posvećenim hodočašću koji sadrže sve relevantne informacije.

Za sva pitanja možete se obratiti na mail: chapitregospasinjska@gmail.com

Linktree stranica hrvatskog ogranka

Izvor: tradicinalnamisa.com

POVEZANI ČLANCI

Najnovije