12.6 C
Zagreb
9.5 C
Zürich
22.4 C
New York
11 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Festival Dani Hrvatske u Nizozemskoj

U travnju ove godine održat će se drugi dio festivala Dani Hrvatske u Nizozemskoj, s naglaskom na turističku i gastronomsku promociju Sisačko-moslavačke županije.

Nakon trogodišnjeg rada udruge KroNland na idejnom projektu Dani Hrvatske u Nizozemskoj, izuzetno me veseli da upravo na današnji spomendan Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja pišem ovaj post i zahvalu Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na dodijeljenim financijskim sredstvima za realizaciju drugog dijela Festivala Dani Hrvatske u Nizozemskoj.

Nakon prvog dijela festivala Dani Hrvatske u Nizozemskoj i promociji kulture i tradicije Sisačko-moslavačke županije koji se održao u rujnu prošle godine u mjestu Bergschenhoek nedaleko Rotterdama, u travnju ove godine održat će se i drugi dio festivala s naglaskom na turističku i gastronomsku promociju Sisačko-moslavačke županije.

Promociju će u Den Haagu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Nizozemskoj održati direktorica Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije Ivana Plavec, u suradnji s predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Amsterdamu, a osim turističke i gastronomske promocije Sisačko-moslavačke županije nizozemskim tour operatorima će se predstaviti i kulinarski institut KULIN iz Siska.

Uspostaviti festival nije nimalo lako i iziskuje puno rada, truda i ljubavi, no rekla bih da je ovo kruna zajedničkog rada i suradnje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Nizozemskoj, Hrvatske katoličke župe svetog Nikole Tavelića u Rotterdamu i Udruge KroNland.

Tim KroNland se zahvaljuje svim organizacijama i institucijama koje su sudjelovale u uspostavljanju festivala Dani Hrvatske u Nizozemskoj, a to su: Sisačko-moslavačka županija, predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Amsterdamu, Ženski vokalni sastav Lađarice, Ženski vokalni sastav LIPE, Hrvatska nastava u Kraljevini Nizozemskoj i Škola suvremenog plesa Ana Maletić iz Zagreba.

Uz zahvalu mnogobrojnim pojedincima, istaknula bih posebnu zahvalu Goranu Strniši, dopredsjedniku Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Tihi Dabac, bivšoj prvoj tajnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Nizozemskoj, fra Miši Sirovini iz Hrvatske katoličke župe svetog Nikole Tavelića iz Rotterdama, Ivi Šegović, predsjednici ŽVS Lađarice, Marici Cink, predsjednici ŽVS LIPE i članovima udruge KroNland – Jelica Grgić, Lucija Mrkša, Tea Miličić, Moreno Vuleta, Gabrijela Mitar i Niko Umičević.

Nadamo se da će od ove godine festival Dani Hrvatske u Nizozemskoj zaživjeti tradicijski, a vođenje i organizaciju od 2024. godine preuzima Goran Strniša, dopredsjednik Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Iva Šegović, predsjednica Ženskog vokalnog sastava Lađarice iz Siska.

Tim KroNlanda se također zahvaljuje portalu Moja domovina i međunarodnom programu HRT-a Glas Hrvatske na kontinuiranom medijskom praćenju rada i aktivnosti udruge KroNland.

Piše: Sandra Drnić, Lelystad, 15. siječnja 2024.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije