13.7 C
Zagreb
11.8 C
Zürich
13.1 C
New York
9.5 C
Buenos Aires
23.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Neki od nas – Antun Tunić novi je predsjednik švicarske Udruge sakristana

Jedan od mnogobrojnih hrvatskih sakristana u Švicarskoj je Antun Tunić, novi predsjednik Udruge sakristana Švicarske.

U švicarskim katoličkim župama učestalo imamo priliku vidjeti da su sakristani stranci, mnogi od njih su Hrvati. Jedan od njih je Antun Tunić, sakristan crkve Dobroga Pastira u kantonu Bern u Ostermundigenu. On je naime 19. rujna 2023. g. u svojoj župi bio domaćin delegacijskog sastanka švicarske Udruge sakristana kojem je nazočilo 127 sakristana iz cijele Švicarske. Uz njih, nazočili su mnogi visoki uzvanici; profesori iz škole sakristana Einsiedeln, načelnik općine Ostermundigen Thomas Iten, pastoralni poglavar Županije katoličke crkve Bern, Ruedi Heim i voditeljica župnog centra Dobrog Pastira, gđa Edith Zingg. Na sjednici je Antun preuzeo predsjedništvo Udruženja sakristana u Bernu i njemačkom dijelu Friburga.

Nakon službenog dijela, gosti su uživali u ručku pripremljenog od Antunove supruge Nikoline. Mnogi od njih koji su prvi put kušali sarmu i ostalu, “hrvatskim začinom” posluženu hranu nisu krili svoje oduševljenje.

Događaj su popratili i švicarski mediji koji su razgovarali s Antunom, pitajući ga, što ga motivira raditi kao sakristan. “Rodom sam s Kosova, iz Letnice. Za vrijeme rata doselili smo u Bjelovar, a nakon srednje škole, s 19. godina dolazim s obitelji u Bern. Odgojen sam u katoličkoj obitelji, bio sam ministrant, imao poduku od časnih sestara te sam kasnije bio vođa ministranata,” prisjetio se Antun svog odrastanja. “Kasnije sam se uključio u Hrvatsku katoličku misiju Bern i pomagao fra Gojku. Želim napredovati i djelovati u mjestu gdje se moja obitelj i ja osjećamo dobro. Gđa Zingg od početka me je podržavala i poticala na daljnju izobrazbu,” kazao je u razgovoru. “Čast mi je preuzeti odgovorno mjesto predsjednika udruge koja slavi 60. godina postojanja.”

Posebnost kojom je Antun blagoslovljen je čvrsti temelj vjere koji krasi cijelu obitelj Tunić. Znamo da Antun čini velika i plemenita djela. Uvijek je s ostalim Hrvatima uključen u Švicarskoj u humanitarne akcije koje se usmjeravaju potrebitima u domovini. Velika podrška u radu su mu ostali sakristani: brat Zoran Tunić, snaha Branka Tunić, Marko Matijević, Goran ZubakJosip Ferenčević. “Naravno da mi je posebna podrška moja supruga Nikolina koja također radi u župi Dobroga Pastira i još dvije crkve. Ponosan sam na sve naše Hrvate sakristane koji su kod Švicaraca cijenjeni,” ističe u razgovoru.

Želimo Antunu u njegovom daljnjem djelovanju i dalje uspjeh. Zahvaljujući svim tim ljudima Švicarci su upoznali Hrvate kao katolike, vjernike koji čuvaju i njeguju svoju vjeru i svoju tradiciju.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije