13.7 C
Zagreb
10 C
Zürich
13.6 C
New York
7.4 C
Buenos Aires
21.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

NAJAVA – KONFERENCIJA “POLITIČKA PREZENTACIJA DIJASPORE”

Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Odjel za međunarodnu suradnju i iseljeništvo Matice hrvatske pozivaju na konferenciju “Politička prezentacija dijaspore” koja će se 16. i 17. studenoga 2023. održati u Zagrebu.

Na potencijal hrvatskog iseljeništva koji bi mogao revitalizirati demografsku sliku Republike Hvratske mnogi već godinama ukazuju. Provode se projekti, istraživanja, održavaju konferencije, prikazuju statistike – ali nekog vidljivog pomaka kad je u pitanju iseljeništvo i povratak u domovinu nema.

Na konferenciji koja će se uskoro održati u Zagrebu pod nazivom “Politička prezentacija dijaspore i povratak” tematizirat će se migracijski procesi koji su zahvatili Republiku Hrvatsku. Kako zadnji val iseljavanja, tako i sve veći broj stranaca koji su došli živjeti i raditi u Hrvatskoj. – Stručnjaci i ekonomski analitičari predviđaju da će potreba za stranom radom snagom i dalje rasti. Realna je pretpostavka da će Hrvatska u sljedećih 20-30 godina izgubiti velik broj svoga stanovništva, pa je nužno već danas razvijati nove ekonomske, obrazovne, mirovinske, i ostale politike koje će utjecati na demografske promjene u Hrvatskoj, upozoravaju u svom pozivu organizatori.

Teme konferencije koja će se održati 16. i 17. studenoga 2023. godine, u Matici Hrvatskoj, u Zagrebu su:

1. Dijaspora u svjetskim odnosima
2. Kakav je utjecaj dijaspore na svjetsku politiku?
3. Utjecaj politike na vanjsku politiku zemlje i međunarodna sigurnost
4. Političko sudjelovanje dijaspore u zemlji porijekla ili primitka
5. Odnosi dijaspora – domovina
6. Procesi asimilacije i integracije stranaca u hrvatsko društvo
7. Proces kultivacije iseljenika u Hrvatskoj

Program:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije