13 C
Zagreb
8.8 C
Zürich
12.7 C
New York
13.5 C
Buenos Aires
25.3 C
Melbourne
Subota, 4 svibnja 2024
spot_img

RASPJEVANA SLAVONIJA U KRILU ZAGREBA

Bila je to u petak, 19. travnja 2024. divna večer – Slavonija koja se stihovima, pjesmom i kulinarskim delicijama predstavila posjetiteljima u zagrebačkoj Dubravi.

Ova, dvanaesta po redu poetsko – glazbena manifestacija “Slavonija u krilu Zagreba” održala se u prostorijama Kulturnog centra Dubrava. Već i samom dekoracijom pozornice moglo se uočiti da je u organizaciju večeri utkano puno ljubavi. Uz krasne slavonske i prigorske nošnje, slikarske i kiparske umjetničke radove, pozornicu su ukrasili kajkavski i slavonski stolovi ispunjeni delicijama OPG “Vrata Zagorja”, Josipa Šafraneca i Ružice Kišur Šafranec te obitelji Kordas i SOPG-a Zdravka Blažekovića iz Slavonije.

Voditeljica programa Lidija Puđak srdačno je i s puno emocija pozdravila sudionike programa i publiku. Simpatično i s odmjerenom dozom humora s njom je program vodio Zvonimir Friganović.  I večer je počela teći – kao rijeka nizali su se recitali koji su predivno opisivali ljubav autora prema Slavoniji. Vrijedno stvaralaštvo nagrađeno je zahvalnicama, sve popraćeno nastupima članova KUD-a Drežnik i FIS Remete.

Uz domaće i već ustaljene goste – pjesnike iz Đakova, Osijeka i Bebrine, svoje pjesme prvi put su predstavili članovi Udruge zavičajnih pisaca “Matko Peić” iz Požege. Završna točka programa – nastup Ivana Martića Ivice bila je doslovce “šlag” na torti. Svojim pjesmama, ovaj Hrvatima diljem svijeta drag gost prošetao je, kao uvijek kroz sve krajeve domovine a s njim je pjevala razdragana publika.

Posebnu zahvalu organizatori su uputili članovima KLD Rešetari i predsjednici Dragici na savršenoj organizaciji dolaska i njihovoj ulozi perfektnog slavonskog domaćina. Uz njihove izuzetne pjesnikinje gosti su iz Slavonije donijeli, kako nam je od Slavonaca i poznato, bogate plate. Uz to, predsjednica je uspjela prikupiti djela slikara i kipara koji su ukrasili pozornicu i dvoranu. Uz radove umjetnice zlatoveza Sanje Stipanović, izložene su predivne slike Mladena Funesa, Dominika Poletta, Josipa Vukojevića i Ive Matijaševića, dok su kiparske uratke na raspolaganje stavili kipari Alojz Cindrić i Antun Kao. Isto tako zahvala je upućena timu karizmatičnog Slavonca Joze Bebrinskog koji nesebično svake godine časti slavonskim delicijama;od kruha iz krušne peći, masti i tucane crvene paprike, prepunih košara domaćih slavonskih kolača do domaće šljivovice i poznatog nam slavonskog pozdrava “Hvaljen Isus i Marija”.

U svakom obliku predivna, ova je večer, donijevši bogatu slavonsku tradiciju u Zagreb savršeno povezala poeziju i glazbu.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije