13.9 C
Zagreb
12.9 C
Zürich
12.9 C
New York
13.8 C
Buenos Aires
23.6 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

NAJAVA – “HRVATSKA OPERNA PJESMA” U BERNU

Na koncertu hrvatske glazbe 3. i 5. studenog 2023., u crkvi u Kirchlindachu, nastupit će hrvatska sopranistica Nikolina Dominković i estonska gitaristica Anna Regina Kalk.

U suradnji s uglednom Zakladom Egli-Salm, hrvatska sopranistica Nikolina Dominković i estonska gitaristica Anna Regina Kalk najavljuju i pozivaju u srcu Berna na operni koncert pod nazivom “Hrvatska operna pjesma”.

Koncert će vas odvesti na nezaboravno putovanje kroz melodije najznačajnijih hrvatskih klasičnih skladatelja, među kojima su Dora Pejačević, Ivan Zajc, Josip Hatze i drugi koji možda nisu toliko poznati van Hrvatske, ali svakako zaslužuju pozornost. Osim klasične glazbe, publika će moći čuti i narodne pjesme hrvatskih krajeva. Uz to, koncert uključuje i glumačke najave na hrvatskom jeziku.

Ovaj glazbeni događaj održat će se u crkvi Kirchlindach u petak, 3. studenog u 19 sati i u nedjelju, 5. studenog u 18 sati.

Koncert “Hrvatska operna pjesma” podržava Zaklada Egli-Salm koja svojom podrškom omogućuje ovaj poseban događaj. U svojoj predanosti promicanju umjetničkog izražavanja i kulturne raznolikosti, stvorit će se nezaboravno iskustvo koje nadahnjuje i oduševljava. Doživite glazbenu raznolikost Hrvatske na jedinstven način, koncertom kojim se želi povezati različite kulture i promicati međusobno razumijevanje.

O Nikolini: Nikolina Dominković – sopranistica i kazališna redateljica

Nikolina Dominković rođena je 7. prosinca 1991. godine u Dubrovniku. Završila je teoriju glazbe i operno/solo pjevanje u Umjetničkoj školi “Luka Sorkočević”. Nastupala je u dubrovačkom gradskom kazalištu “Marin Držić”, u kazalištu “Lero” te je u sastavu zbora nastupala na Dubrovačkim ljetnim igrama u Mozartovoj operi “Cosi fan tutte”.
Tijekom studija kroatologije na Hrvatskim studijima nastupala je kao statistica u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu („Le Nozze di Figaro”, “Manon Lescaut”, “La Boheme”), radila je kao dramska pedagoginja za djecu u kazalištu „Knap” i kao lutkarska glumica u Lutkarskom studiju „Kvak”.

Nikolina je organizirala i vodila Dramsku skupinu Hrvatskih studija i Pjevački zbor Hrvatskih studija. Režirala je i dramatizirala nekoliko predstava u kazalištu Knap; „Funky Snjeguljica“, „Sablasti”, „Svršetak igre” i “Srednjovjekovna ispovijed“. Dobila je Dekanovu nagradu za osnivanje dramske skupine, Rektorovu nagradu za autorski projekt „Svršetak igre” i nagradu Hrvatskih studija za najbolju studenticu u klasi (najviši prosjek). Dvije godine za redom primila je i stipendiju za izvrsnost.

Za vrijeme studija opernog pjevanja na Sveučilištu umjetnosti u Bernu, u klasi profesorice Barbare Locher, nastupala je, između ostalih, i u predstavama: Opernskizzen
„MythenTöne”, Opernprojekt „Natur und Oper”, Die Brücke von San Luis Ray (Theatre Orchester Biel Solothurn i DˋZeller Wiehnacht. Surađivala je s Mathiasom Behrendsom, Mladenom Tarbukom, Christophom Campestrinijem, Facundom Agudinom, Francisom Benichouom. Olivierom Tambosijem itd. Između ostalih koncerata i recitala izvela je sopran u Pergolesijevoj Stabat Mater. 2021. godine bila je polufinalistica Međunarodnog vokalnog natjecanja Gabriela Benackova u Češkoj.
U produkciji HKB-a (Hochschule der Künste Bern) kreirala je koncept o vlastitim snovima, autorski projekt „Das Unheimliche” te projekt „Qui est Micaëla?”. „Das Unheimliche” kreirala je i u formi kratkog eksperimentalnog filma te je ovaj film 2022. godine dobio počasna priznanja na Tokyio Film Festivalu (kategorija za najbolji kratki film), Istočno europskom filmskom festivalu (kategorija za najboljeg redatelja) te je izabran i prikazan u sklopu Lift off Festivala u Hollywoodu.
Nikolina 2023. godine završava i studij kazališta „Expanded Theater” na Sveučilištu u Bernu. Tamo je do sada realizirala više autorskih projekata, a zapaženiji su bili; autorska predstava „Forever yours“ u kojoj se udala za kazalište (propitivanje društvenih konvencija), performance u Black Light Theater tehnici, autorski projekt o folklornim pričama i mitologiji otoka Mljeta „Sivi soko k vili doletio“ te režija drag queen showa „Zucker, Brot Peitsche“ underground scene Züricha. Jednako tako, u njezinom master projektu „This is Nikolina Do“ predstavila je svoju autobiografiju koja se zapravo sastoji od izmišljenih informacija, pretvarajući Nikolinu u poznatu ličnost. U ovo djelo uključila je sve stereotipne elemente koji se mogu pronaći u autobiografijama slavnih osoba, uključujući čak i svoj fikcionalni parfem s mirisom kazališta.

Nikolina Dominković želi svojim projektima povezati klasičnu glazbu sa specifičnim kazališnim izričajima poput fizičkog kazališta, Black Lighta, lutkarskog kazališta za odrasle ili eksperimentalnog kazališta koje bi bilo inspirirano temama podsvijesti i snova, ritualnosti, vještičarstva, a koji bi uključivali estetike naturalizma, nadrealizma, horora i groteske. Nikolina želi djelovati I u području didaktičkog kazališta, posebice lutkarskog i glazbenog kazališta za djecu i mlade. Potaknuta svojim ciljevima organizirala je dječji dramski festival/manifestaciju „Mali otok Mljet“ na otoku Mljetu. Glavni cilj je djeci ovog otoka približiti glazbenu i dramsku kulturu i motivirati ih na umjetnički izričaj. Nikolina je i nositeljica plavog pojasa u Judu.

Više informacija: Egli-Salm Stiftung

POVEZANI ČLANCI

Najnovije