13.7 C
Zagreb
11.8 C
Zürich
13.1 C
New York
9.5 C
Buenos Aires
23.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

U Rimu se održala radionica „Izvorno hrvatsko uz ženske ćakule“

Udruga Hrvatsko – talijanski mozaik Rim oduševila organizacijom radionice “Izvorno hrvatsko uz ženske ćakule”  

Božić je dan koji se treba provesti u krugu obitelji, pripremati fine kolače i fina jela. Još dok sam bili mali u obitelji smo se držali tradicije, kitili bor na Badnjak, išlo bi se na polnoćku. Sve je to jedne lijepa priče i sjećanja koja rado pamtimo te ih treba čuvati i njegovati. A što se tiče darova, najljepši dar je da smo svi zajedno, da je cijela obitelj na okupu. Veći dio blagdana provest ćemo u krugu obitelji mi koji nismo u domovini a imamo obitelji tu odlučili smo se na radionicu “Izvorno Hrvatsko uz ženske ćakule” koja je posvećena tradicionalnim božićnim kolačima koje krase blagdanski stol.

U organizaciji Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim za a ukusne i mirisne kolače pobrinule su se vrijedne članice Udruge uz predsjednicu Ivanu Milinu. Među brojnim privlačnim kolačima, prave ‘zvijezde’ bili su čokoladni raspucanci, linzeri keksi s bademima, vanilin kiflice i kuglice od smokava bez šećer. Željeli smo upotpuniti Božići izvan domovine. Ovi okusi i mirisi vraćaju nas u djetinjstvo, u bakinu i maminu kuhinju, a to u svakome od nas budi lijepa sjećanja. Kolači i mirisi mamili su poglede na božićnoj radionici uz ženske ćakule a kako bismo to bolje učinili nego izradom naših tradicionalnih kolača. Svi znamo da su najjednostavniji kolači najbolji i najfiniji, a u to su se danas uvjerile i Hrvatice u Rimu.

Zahvaljujem članicama udruge koje su učile i pripremile kolače. Vjerujemo da će to kod njih pobuditi želju da i same sa svojom djecom pripreme pokoji kolač te tako i sami postanu čuvari tradicije. Sve žene na radionici imale su priliku, ne samo naučiti praviti kolače već isprobati i odnijeti ih kući. Tako su imale priliku probati i one koji su nekad bili obavezni na blagdanskom stolu, a koje smo možda danas malo zaboravili. Nekada se nisu toliko izrađivali kremasti i čokoladni, nego prvenstveno suhi kolačići. Ne samo da su ukusni i lijepi, nego je u svaki od ovih kolača utkana i toplina doma. Zato mislimo da smo napravili dobar potez prisjećajući se tradicije.

@Mosaico Italo Croato

POVEZANI ČLANCI

Najnovije