13.7 C
Zagreb
11.8 C
Zürich
13.1 C
New York
9.5 C
Buenos Aires
23.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Rim: Nagrade “Žena godine” 2024.

“Hrvatsko-talijanski mozaik” Rim ove godine dodijelila je nagrade “Žena godine” 2024. Almi Kumbarić i Tatjani Pavelić.

Kulturna udruga “Hrvatsko-talijanski mozaik” Rim svojim mnogobrojnim aktivnostima okuplja najveći broj Hrvata i nudi razne aktivnosti u ovom gradu. Svake godine udruga dodjeljuje priznanje ženama koje su svojim djelovanjem najviše pridonijele širenju hrvatske tradicije i kulture i općenito promociji Hrvatske, u Italiji.

Alma Kumbarić žena je koja veliku važnost predaje očuvanju i promoviranju hrvatske kulturne baštine i tradicije, kako u vlastitoj hrvatsko-talijanskoj obitelji tako i izvan nje. Rođena je u Slavonskom Brodu, fakultetski obrazovana, radno iskustvo stekla je na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, gdje je radila kao znanstveni novak sve do preseljenja u Rim. U Rimu nastavlja znanstveno istraživanje i rad na sveučilištu Roma Tre, gdje ponovo brani diplomske radove a potom i Doktorsku disertaciju iz Biologije (teme iz područja botanike). Slobodno vrijeme posvećuje velikom broju aktivnosti od kojih joj najdraže mjesto zauzima izrada slastica i cake design. Aktivna je članica udruge te je sudjelovala je u velikom broju projekata. Udata je za Talijana i ima dvoje djece. Odradila je nekoliko prezentacija i predavanja za udrugu: “Izvorno hrvatsko uz ženske ćakule” Izrada licitara i paprenjaka, predavanje o Lavandi, Molizaiko 7 i to nije kraj. Izradila je mnoštvo kolača i torti za svaku prezentaciju knjiga za Dan žena i ostalih mnogobrojnih manifestacije Mozaika i ovoj prilici Hrvatice u Rimu imale su priliku uživati u njenim kolačima.

Tatjana Pavelić uvijek je spremna pomoći i donirati Hrvatsko-talijanskom Mozaiku Rim. Bivša je studentica orijentalne filologije Arapskog i Turskog jezika. Sanjala je posao na bliskom istoku u svojoj struci kojeg nikada nije pronašla. U Rimu je upoznala svoga supruga. Radi od 12 do 16 sati dnevno, sve to radi sa strasti i ljubavlju. Njen posao je složen, zahtjeva ozbiljnost, preciznost i predanost, ali i vještu komunikaciju i sve je to savladala što smatra svojom najvećim uspjehom. Njen uspjeh je ogroman rad. Moramo napomenuti da od Europskog do Svjetskog prvenstva u nogometu Udruga Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim organizira praćenje svih utakmica u centru Rima zahvaljujući Tanjinoj pomoći kao i proslave Dana žena. Tanja Pavelić danas je uspješna poduzetnica i vlasnica restorana, pizzerije, bara, enoteke i librerije u centru Rima.

Ivana Milina i Zrinka Bačić zahvalile su ženskoj publici koje su se i ove godine odazvale pozivu u velikom broju. Završni dio večeri se odvio uz gastronomske delicije domaćice Tanje Pavelić, vlasnice Librerije Enoarcano, uz neizostavnu tortu Alme Kumbarić, koja je i ove godine ugodno iznenadila svojim slastičarskim umijećem, tortom s dekoracijom u skladu s knjigom “Živimo život svojih snova”, Lidije Kovařík.

Fotografije – Hrvatsko talijanski Mozaik Rim MIC

POVEZANI ČLANCI

Najnovije