13.7 C
Zagreb
10 C
Zürich
13.6 C
New York
7.4 C
Buenos Aires
21.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Promocija nove Zelene priče – Galeb Marko na Risnjaku

Za 70. rođendan Nacionalnom parku Risnjak Martina Markov poklonila je poseban poklon – iz svog serijala edukativnih Zelenih priča – Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske – Marko na Risnjaku.

Galeb Marko kreativne autorice Martine Markov na svojim je putovanjima obišao već deset hrvatskih Nacionalnih parkova i Parkova prirode. Njegov jedanaesti let bio je u Nacionalni park Risnjak gdje je autoricia dobila stručnu podršku. Ova autentična priča koja tako slikovito opisuje Nacionali park Risnjak predstavljena je u petak, 31. ožujka 2023. g. u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Uz autoricu, predstavljanju su nazočili iz NP Risnjak ravnatelj Mario Antolić i stručni voditelj Dragan Turk, urednica Irella Bogut s osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Odjel za prirodne znanosti i David Cetina, najmlađi recenzent, obožavatelj galeba Marka koji je pročitao sve njegove priče.

Nakon uvodne riječi autorice koja je zahvalila svim sudionicima koji su joj i ovu večer bili podrška, predstavnici NP Risnjak pohvalili su knjigu koja na ovaj način najmlađoj publici predstavlja čarobne krajeve Hrvatske. Pozvali su publiku da posjete njihovo zaštićeno područje i uživaju u predivnoj prirodi, samostalno ili uz profesionalng vodiča. Urednica Irella Bogut istaknula je posebnost svih Martininih knjiga jer nešto slično na tržištu ne postoji, dok je David s oduševljenjem pročitao jedan ulomak rekavši da mu je velika želja posjetiti Risnjak, s nadom da će možda uspjeti vidjeti i simbol parka.

Nakon predstavljanja knjige, slijedilo je, na oduševljenje najmlađih gostiju fotografiranje s Galebom Markom a mogli su isto tako svi u knjizi dobiti posebnu posvetu.

ZELENE PRIČE

Zelene priče Martine Markov su bogato ilustrirane edukativne priče obogaćene humorističnim elementima čija je radnja smještena u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Do sada je izdano ukupno 13 naslova – deset Markovih pustolovina po parkovima Hrvatske (Telašćica, Vransko jezero, Krka, Biokovo, Mljet, Lastovsko otočje, Paklenica, Sjeverni Velebit, Učka, Brijuni te Risnjak) te tri naslova iz serijala Čudesni svijet Kornatskog otočja (Bepo i Kantica, Prijateljstvo iz morskih dubina i Priča o Leonardu). Zelene priče pisane su s željom da se najmlađim čitateljima dočaraju ljepote tih zaštićenih područja koji kriju bogat i raznolik živi svijet, ali i vrijednu kulturnu baštinu.

Više informacija o zelenim pričama možete potražiti na Galeb Marko

POVEZANI ČLANCI

Najnovije