18 C
Zagreb
11.9 C
Zürich
24.5 C
New York
14.7 C
Buenos Aires
28.9 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Švicarska: U povijesnoj odluci Švicarska glasala za 13. mirovinu

Jasno da za 13. mirovinu i jasno ne protiv povećanja dobi za odlazak u mirovinu rekli su švicarski glasači na izbornoj nedjelji 

Rijetki su očekivali da će ovo “da” biti tako jasno: 58% švicarskih birača glasalo je u nedjelju, 3. ožujka 2024. za inicijativu za 13. mirovinu. Prijedlog je dobio većinu u 15 kantona, a time i većinu kantona potrebnu za narodne inicijative, što znači da je, prvi put nakon 45 godina odobreno proširenje mirovina.

Drugi prijedlog, Mirovinska inicijativa Mladih liberala koja je željela podići dobnu granicu za odlazak u mirovinu na 66 godina, a potom je povezati s očekivanim životnim vijekom, već u startu je imala lošu prognozu.

Protiv povećanja dobi za odlazak u mirovinu glasovalo je 74,7 posto birača. Istraživanja javnog mnijenja pokazala su da su dvije stvari posebno motivirale ljude da kažu ne: poteškoće koje starije osobe imaju u svom radnom vijeku i problemi ponovnog pronalaska posla ako su nezaposleni. Brojke ilustriraju problem: u Švicarskoj 54% ljudi pogođenih dugotrajnom nezaposlenošću ima između 55 i 64 godine, što je iznad prosjeka zemalja OECD-a.

Što je, vezano uz temu dobro znati?

1. Od kada će se isplaćivati 13. mirovina?

Isplata 13. AHV mirovine očekuje se od 1. siječnja 2026. godine. Pravo na godišnji dodatak nastaje “najkasnije početkom druge kalendarske godine koja slijedi nakon prihvaćanja ove odredbe od strane naroda i kantona”, stoji u tekstu inicijative. Teoretski, isplata bi bila zamisliva već 2025. godine, ali nema znakova da će Savezno vijeće o tome odlučiti.

2. Kolike će ubuduće biti AHV starosne mirovine?

Ove godine najniža pojedinačna starosna mirovina iznosi 14.700 franaka godišnje, a najveća 29.400 franaka. Starosne mirovine za bračne parove trenutno su ograničene na 44.100 franaka. Nakon prihvaćanja inicijative mirovine će porasti za 8,33 posto. Najniža pojedinačna mirovina ove bi godine porasla na 15.925 franaka, a najveća na 31.850 franaka. Najviša AHV starosna mirovina za bračne parove bila bi 47.775 franaka.

AHV mirovine usklađuju se s kretanjem plaća i cijena korištenjem zakonskog mješovitog indeksa, općenito svake dvije godine. Stoga se iznosi do provedbe mogu mijenjati.

3. U kojem obliku će se mirovine vjerojatno isplaćivati ​​– kao stvarna 13. mirovina ili kao mjesečni dodatak?

To još nije utvrđeno. Prema riječima Sabrine Gasser, glasnogovornice Saveznog ureda za socijalno osiguranje, vjerojatniji je dodatak od 8,33 posto na mjesečnu mirovinu. Jednokratna isplata 13. mirovine povezana je s određenim poteškoćama. Navodi se u izjavi sljedeće:

  • Visina mirovine može se mijenjati tijekom kalendarske godine. To je slučaj, primjerice, u slučaju sklapanja braka, razvoda, smrti supružnika ili fleksibilnog umirovljenja s djelomičnim mirovinama.
  • Nositelji provedbe bi za određivanje 13. mirovine morali napraviti izračun za svakog umirovljenika i uvažiti promjene.
  • U slučaju smrti umirovljenika, morali bi se pronaći nasljednici kako bi se naknadno mogla isplatiti 13. mirovina.
  • Umirovljenici kojih se promjena tiče tek bi na kraju godine saznali koliko im je zapravo visoka 13. AHV mirovina.

4. Što moraju učiniti osiguranici da bi ostvarili 13. mirovinu?

Ništa. Kako javlja nadležni centar za socijalno osiguranje u kantonu Zürich, 13. starosna mirovina isplaćuje se automatski. “Osiguranici ne moraju ništa učiniti”, izjavila je glasnogovornica Daniela Aloisi.

5. Hoće li nakon usvajanja inicijative sada rasti i dječje mirovine te mirovine za udovice i udovce? Što je s mirovinama iz invalidskog osiguranja (IV)?

Ne, inicijativa utječe samo na starosne mirovine, kaže glasnogovornica BSV-a Gasser. Obiteljske, dječje i invalidske mirovine nisu zahvaćene. Tako ćete i dalje biti isplaćene 12, a ne 13 puta godišnje. U tekstu inicijative izričito se navodi da pravo na godišnji dodatak imaju “primatelji starosne mirovine” – ostali se ne spominju.

6. Utječe li glas na dodatna primanja?

Ne. Kako pojašnjava Gasser, u tekstu inicijative stoji da se dodatak na mirovinu ne smije uključivati ​​u izračun prava na dopunsku naknadu (Ergänzungsleistungen). “U praksi to znači da dodatak na mirovinu neće biti uključen u prihvatljivi prihod.” To znači da doplata ne bi trebala rezultirati smanjenjem dopunske naknade za isti iznos.

Umirovljenici imaju pravo na dodatnu naknadu (EL) ako mirovine nisu dostatne za pokrivanje životnih troškova.

7. Koliko državu košta 13. mirovina?

Prema Saveznom uredu za socijalno osiguranje, očekuje se da će 13. AHV mirovina koštati 4,1 milijardu franaka kada bude uvedena, uz postojeće godišnje izdatke AHV-a od 50 milijardi franaka. “Ti dodatni troškovi za 13. AHV mirovinu povećavat će se iz godine u godinu jer broj umirovljenika brzo raste”, kazala je glasnogovornica Gasser. Pet godina nakon uvođenja očekuje se da će dodatni troškovi biti oko 5 milijardi franaka.

8. Znači li uvođenje 13. AHV mirovine veće odbitke na plaću?

O tome kako će se financirati izdaci za 13. mirovinu, inicijativa nije ponudila prijedloge, to  mora odlučiti parlament. Savezni ured za socijalno osiguranje donosi sljedeće podatke: Kad bi se očekivani izdaci financirali dodatnim doprinosima na plaću za AHV, morali bi se sa sadašnjih 8,7 posto povećati na 9,4 posto. Ako se planira financiranje iz PDV-a, on bi se sa sadašnjih 8,1 morao povećati na 9,1 posto. Kombinacija različitih koraka također je moguća.

plavo: kantoni koji su glasali za, crveno kantoni koji su bili protiv

Izvor: srf / nzz Foto: Screenshot srf.ch

POVEZANI ČLANCI

Najnovije