18.4 C
Zagreb
15.6 C
Zürich
11.3 C
New York
10.3 C
Buenos Aires
20.4 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

ŠVICARSKA: PORAZNA STVARNOST – NASILJE U OBITELJI

Predavanje o obiteljskom nasilju održano u Zofingenu povodom Međunarodnog dana žena

U petak, 8. ožujka 2024, na međunarodni Dan žena, zajednica Zofingena bila je domaćin važnog događaja – predavanja obiteljskom nasilju. Organizirano od strane Integrationsnetz Region Zofingen, a koordinirano sa AHG; Anlaufstelle gegen Häusliche Gewalt Aargau, ovo predavanje istaknulo je važnost dijaloga i pravovremenog informiranja o ovom teškom, ali neizmjerno bitnom pitanju.

Statistika s kojom smo se morali suočiti je porazna. Prosječan broj smrtnih slučajeva uzrokovanih obiteljskim nasiljem premašuje četrdeset godišnje. Ovo nije samo brojka, već i poziv na akciju. Naglašava hitnost potrebe za edukacijom, osvještavanjem i pružanjem podrške žrtvama.

Kada govorimo o nasilju, važno je shvatiti da ono nije ograničeno samo na fizički aspekt. Osim fizičkog nasilja, postoje i druge vrste zlostavljanja: emocionalno, socijalno, ekonomsko i seksualno. Svako od ovih oblika ostavlja duboke ožiljke na žrtvama, nevidljive očima, ali itekako prisutne u njihovim svakodnevnim borbama.

Bitno je shvatiti da žrtve obiteljskog nasilja ne poznaju granice spola, dobi ili društvenog statusa. One mogu biti žene, djeca ili muškarci. Stigmatizacija i prešutno prihvaćanje ovog problema samo otežavaju situaciju. Naša zajednica mora biti mjesto gdje se žrtve osjećaju podržano i sigurno, gdje će moći potražiti pomoć i dobiti je. 

Događaji poput ovog predavanja u Zofingenu podsjećaju nas da je nužno podizati svijest o ovom gorućem problemu. Edukacija, prevencija i podrška su ključne riječi koje će nas voditi prema boljoj budućnosti, s manje straha i više ljubavi. Jer svaka žrtva zaslužuje osjećaj sigurnosti i poštovanja, ne samo na papiru, već i u stvarnosti. Uz podršku organizacija poput AHG, koje pružaju neophodne resurse i pomoć žrtvama, zajedno možemo raditi na stvaranju sigurnijeg okruženja za sve članove društva. Važno je nastaviti s ovakvim inicijativama i podizati svijest o ovom ozbiljnom pitanju. 

Obiteljsko nasilje ne smije ostati tabu tema; samo otvorenim razgovorom i djelovanjem možemo stvoriti promjenu i zaustaviti ovu štetnu pojavu u našim zajednicama.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije