22.3 C
Zagreb
17.9 C
Zürich
12 C
New York
9.4 C
Buenos Aires
21.3 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

IN MEMORIAM – TIHOMIR NUIĆ

Vijest o nenadanoj smrti Tihomira Nuića (1.12.1949. – 14.2.2024.), jednog od nedvojbeno najaktivnijih i najdugovječnijih društvenih djelatnika među Hrvatima u Švicarskoj potresla je mnoge koji su ga poznavali.

Tijekom cijeloga svog života bio je neumoran, tvrd zagovornik i promicatelj hrvatske neovisnosti i slobode misli. Svoju djelatnost započeo je za vrijeme bivše države u okviru Hrvatske kulturne zajednice i njenom glasilu “Društvene obavijesti”. Bio je prisni suradnik političkog emigranta dr. Tihomila Rađe, koji je, pak, bio aktivan u sklopu časopisa “Nova Hrvatska” iz Londona.

Poslije veleobrata 1990. u Hrvatskoj, surađivao je redovito s Maticom hrvatskom i drugim kulturnim ustanovama u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. U Švicarskoj je bio kulturni urednik prvog hrvatskog internet portala Croatia.ch, da bi kasnije redovito objavljivao svoje članke na portalu Hrvati.ch kao i na našem portalu Moja Domovina.

Tihomira Nuića, rodom Hercegovca, koji je u Luzernu diplomirao studij teologije, pamtit će mnogi ne samo po tome što je koncem svibnja 2022. sudjelovao na tribini Hrvatsko-švicarskog gospodarskog kluba o “Liku i djelu dr. Franje Tuđmana povodom 100-te obljetnice njegova rođenja”, nego i po njegovoj revnoj spisateljskoj djelatnosti kako u hrvatskom, tako i u švicarskom tisku (osobito u “Neue Zürcher Zeitung”) te po njegovoj 2003. objavljenoj knjizi o Hrvatima u Švicarskoj “Auf der Suche nach Freiheit und Brot” (“U potrazi za slobodom i kruhom”).

Hrvatsko je ime u stranom tisku od raznih laži i difamacija desetljećima branio argumentima, služeći se pritom svojim odličnim znanjem hrvatske povijesti, književnosti i kulture. Teško da će ga netko po tom pitanju u Švicarskoj moći zamijeniti…

Ispraćaj pokojnika bit će u utorak, 20. veljače 2024., u 14 sati na gradskom groblju u Fricku, nakon toga slijedi oproštaj u katoličkoj crkvi, Rampart 1, Frick.

U naš osobno ime kao i u ime tima portala upućujemo njegovoj supruzi, djeci, unučadi te ostaloj obitelji iskrene osjećaje sućuti.

Damir Petkov / Ruža Studer

POVEZANI ČLANCI

Najnovije