13.4 C
Zagreb
10.8 C
Zürich
27.1 C
New York
14.5 C
Buenos Aires
28.3 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Pozitivni primjeri – Upoznajte energetsko selo Wildpoldsried

Wildpoldsried u Bavarskoj pozitivan je primjer da i “mali” mogu, kad je u pitanju budućnost planeta i zaštita klime učiniti mnogo toga.

Putujući nedavno kroz Bavarsku, u jednoj radijskoj emisiji bila je zanimljiva reportaža o mjestu Wildpoldsried u Njemačkoj. To mjesto, koje se naziva i “energetsko selo”, sa svega 2590 stanovnika dobilo je, uz njemačka više međunarodnih priznanja. U Wildpoldsriedu su naime zaštita klime i proizvodnja obnovljive energije vrlo važni. “WIT – Wildpoldsried Innovatively Trendsetting” – pod tim motom ekološki profil zajednice razvija se u Wildpoldsriedu uz uključivanje građana od 1999. godine.

Danas je Wildpoldsried zajednica ekološkog modela koja je međunarodno poznata, prvenstveno po svojim vjetroturbinama u vlasništvu građana. Sada se iz obnovljivih izvora proizvede dobrih sedam puta više električne energije nego što se potroši u cijeloj općini. Wildpoldsried je također bavarska baza vjetra od kolovoza 2012. godine.
Energija vjetra u rukama građana, fotonapon na općinskim krovovima, LED ulična rasvjeta,
natjecanje u uštedi električne energije, energetska radionica u vrtiću, lokalna toplinska mreža s otpadnom toplinom bioplina, istraživački projekti na licu mjesta, zamjena pumpi za grijanje – sve je to svakodnevica u Wildpoldsriedu!

Više od sedamsto grupa iz cijelog svijeta već je posjetilo Wildpoldsried kako bi saznali više o energetskim projektima ove male zajednice u Allgäu. Wildpoldsried je bila jedna od prvih općina koja je osvojila zlatnu nagradu EEA*. Nakon prve zlatne certifikacije 2014. godine, 2018. ponovno je postignuta zlatna nagrada EEA!

Jedan od uspješnih projekata – Gradimo od drveta

Da su u općini Wildpoldsried itekako osvješteni, iskoristiti prirodne resurse koje imaju pokazuje i projekt “Gradimo od drveta”. Tako se  već godinama istražuje svaka mogućnost korištenja drva, bilo kao građevinskog materijala ili kao izvora energije. Zbog svog izvanrednog položaja u ovom području među općinama Gornjeg Allgäua, 1998. godine dobili su Allgäu nagradu za drvenu gradnju od udruge vlasnika šuma Kempten Stadt und Land. V.

Od 1996. godine općina se može pohvaliti velikim brojem ostvarenih projekata drvene gradnje. Tako je na osnovnoj školi naslagana daščana konstrukcija, napravljene su staze uz potok i natkriveni pješački mostovi, te je drvo bilo glavni materijal u izgradnji dvostruke sportske dvorane, drvene garaže, dječjeg vrtića (2012. i 2018./19.) i seoskog društvenog doma.

*Europska energetska nagrada (EEA) je europski sustav upravljanja kvalitetom za aktivnosti zaštite klime u općinama.


Jedan od općinskih sustava na školskim zgradama

Wildpoldsried je najbolji primjer da i manje općine mogu jako puno učiniti, kako za razvoj samog mjesta, tako i za prirodu, okoliš i budućnost.

Izvor / Foto: Općina Wildpoldsried

POVEZANI ČLANCI

Najnovije