11.6 C
Zagreb
8.7 C
Zürich
17.8 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
22.6 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Zanimljivosti – Švicarska u inozemstvo isplaćuje umirovljenicima godišnje više od 40. milijuna dječjih dodataka

Gotovo trećina svih dječjih mirovinskih doplataka koji se isplaćuju švicarskom starosnom mirovinom odlazi u inozemstvo. Većina u Francusku, Njemačku i Italiju. Ali mjereno u smislu čistog protoka novca, redoslijed je drukčiji – iza  Francuske i Italije slijedi Tajland.

U Švicarskoj je odavno već uvriježeno razmišljanje da je Tajland raj za umirovljenike. Potvrđuju to statistike koje kažu da se u međuvremenu tamo grade i naselja za umirovljenika iz Švicarske. Isto tako, to se odražava u statistici za švicarske dječje mirovinske doplatke koje se pokreću starosnom mirovinom (AHV). U 2019. godini kompenzacijski fondovi uplatili su za dječje mirovine 3,9 milijuna CHF u Tajland. U usporedbi s 2010., to je povećanje od 160 posto. Time je Tajland na trećem mjestu nakon Francuske i Italije te je prestigao Njemačku i Španjolsku u pogledu ukupnog iznosa doznačenih dječjih mirovina.

Pravo na dječju mirovinu nemaju djeca, nego očevi i majke ako primaju invalidsku ili starosnu (IV ili AHV) mirovinu i imaju djecu. Dječja mirovina iznosi 40 posto pune mirovine. Ovisno o prosječnom dohotku, to je između 474 i 948 franaka mjesečno po djetetu za puno razdoblje plaćanja doprinosa.

Politički je sasvim nesporna činjenica da kroz invalidsko osiguranje umirovljenici imaju pravo na dodatnu mirovinu za djecu do navršenih 18 godina života ili do završetka školovanja od najviše 25 godina. Međutim, nekima se upitnijim čini pravo na dječju mirovinu za AHV umirovljenike. U Bernu je bilo raznih pokušaja da se ukinu te tkz. “papi mirovine” – za sada bezuspješno. Naravno, postoje i mamine mirovine, ali one su iz bioloških razloga daleko manje.

Budući da sve više muškaraca još uvijek postaju očevi i u poodmakloj dobi, broj dječjih mirovina raste iz godine u godinu – od 2010. je porastao za 44 posto, preračunato u švicarskim francima za čak 52 posto. Ovdje je riječ samo o dječjim mirovinama koje pokreću starosne, ali ne i IV mirovine.

Ali kako to da gotovo tri puta više mirovina za starije osobe odlazi u Njemačku nego u Tajland, a mjereno u francima Njemačka je iza Tajlanda? “Razlog tome je razlika u iznosima mirovina”, kaže Ann Bauer, zamjenica voditelja odjela za baze podataka i analizu pri Saveznom uredu za socijalno osiguranje (BSV), koja je prikupila brojke.

Kao i starosne mirovine, dječje mirovine izračunavaju se prema pripadajućim primanjima i broju godina uplaćenih doprinosa. Dakle, ako nemate pun staž osiguranja od 44 godine, mirovina će se u skladu s time smanjiti.

U slučaju Italije, Njemačke, Španjolske i Portugala pravo na AHV mirovinu, a pod određenim okolnostima i na dječju mirovinu, prvenstveno imaju gostujući radnici koji se vraćaju kući. Oni često nemaju 44 godine staža doprinosa i stoga se moraju zadovoljiti djelomičnom mirovinom. Međutim, Tajland privlači gotovo isključivo švicarske emigrante, koji često nemaju razlike u doprinosima i stoga primaju višu mirovinu.

Inače, čini se da se sve više Portugalaca nakon obavljenog posla vraća u domovinu te Portugal bilježi još veći porast od Tajlanda. U apsolutnim brojkama, pak, Portugal još uvijek debelo zaostaje za Tajlandom – i po broju dječjih mirovina i po iznosu u švicarskim francima.

U proljeće 2019. godine veliki dom saveznog parlamenta htio je srezati dječju mirovinu sa 40 na 30 posto AHV mirovine. Osim toga, htjeli su zamijeniti obmanjujući izraz dječja mirovina s “dopunska mirovina za djecu”. No do toga nije došlo jer je odbijeno od strane vijeća, uglavnom zbog IV umirovljenika. Razlog tome je što gotovo polovica svih IV umirovljenika ovisi o dodatnim naknadama. Ako se isplaćuje manje dječjih mirovina, automatski se povećavaju i dopune. A ove pak uglavnom trebaju granatirati kantoni.

swissinfo.ch

POVEZANI ČLANCI

Najnovije