11.6 C
Zagreb
8.7 C
Zürich
17.8 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
22.6 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Pedeset zlatnih godina nogometnog kluba Marjan Zug

Na proslavu zlatnih 50. godina postojanja i djelovanja s  ponosom poziva članove, prijatelje i simpatizere Nogometni klub Marjan Zug.

Velika zabava povodom obljetnice održat će se 14. listopada 2023. godine, u Gemeindesaal, Steinhausen. U kulturnom dijelu programa nastupit će KUD Silvije Strahimir Kranjčević iz Züricha, dok je za zabavni dio zadužen tamburaški sastav INDIGO iz Luzerna.

Iz povijesti nogometnog kluba Marjan iz Zuga

Nogometni klub Marjan Zug osnovan je na inicijativu par nogometnih zanesenjaka 1973. godine koji su mu ime dali po drevnoj, dragoj, u to vrijeme i dosta puta zabranjivanoj pjesmi: “Marjane, Marjane”. Misao vodilja pri osnivanju samog kluba bila je u prvom redu sportskog karaktera, ali je od samih početaka imala i kulturno-religiozni karakter među Hrvatima u gradu i kantonu Zug. Vrijedno je napomenuti kako je i prvo hodočašće pješice iz Zuga u Einsiedeln organizirano od strane članova kluba Marjan.

U vrijeme kada je osnivan klub, Hrvati u Zugu bili su dio misije Zürich. Misa je služena u kapelici crkve Guthirt a druženje se nastavljalo u restoranu Zuger Tor. Tu se prvi puta rodila ideja o osnivanju hrvatskoga nogometnoga kluba pod imenom Marjan. Ivan Ćubela, Marko Bevanda, Ivan Ikan Vučić, Franjo Vučić i Ivan Šojat poznat po nadimku “Stručni” dobili su mjesto u Marjanovoj povijesti kao njegovi osnivači. Ideja je ostvarena na prvom sastanku održanom u stanu Ivana Šojata, gdje je izabrana prva Uprava i imenovan prvi predsjednik Kluba Ivan Ćubela.

Krajem sedamdesetih godina klub je ušao u jedno razdoblje gdje se skoro ugasio. Dolaskom, danas pokojnog, Vlade Bobana u Zug 1979.g. klub je ponovo počeo aktivnije djelovati. Tri godine kasnije, točnije 1982., NK Marjan je organizirao svoj prvi nogometni turnir. Ove godine održat će se njihov jubilarni, 40. turnir. Na dosadašnjim turnirima sudjelovalo je od 16 do preko 50 ekipa, računajući aktivne, veterane i djecu. Zbog velikog interesa ekipa, turnir se jedan period održavao dva dana. Klub Marjan bio je među prvima koji je redovito na turniru imao ekipe djece. Valja napomenuti da su u nekoliko navrata sudjelovale čak i ženske ekipe. Tako je na turniru, održanom u studenom 2004-te godine nastupilo preko 400 natjecatelja, nogometaša svih dobi.

U prvih dvadeset godina postojanja klub nije imao svoju arhivu te je malo dokumenata i slika iz tog vremena sačuvano. Već više od trideset godina klub ima svoj termin za održavanje nogometnog treninga u školskoj dvorani u Chamu, dok se u toplijem periodu godine igra vani na travnjaku.

Prvi broj sportskog lista “Marjan” koji je izlazio jednom godišnje pet godina izdali su 1996.g. U njemu je okovječena povijest kluba. Prvi puta u povijesti svoje klupske prostorije imali 1997. g. u Baaru, do tada su se članovi kluba sastajali po restoranima ili u dvoranama koje su morali plaćati. Prostorije su postale duša djelovanja kluba u kojima su se održala mnoga događanja kao što su: proslave rođendana, prve pričesti, krizme, Nikolinja, Majčin dan i mnoga druga. Uz to, prostorije su poslužile za razne sastanke sastanaka, počevši od Misijskog vijeća, HDZ, HOC, Zajednice Slavonaca, Bugojanaca i ostalih. Svakako se moraju spomenuti zavičajni dani Hercegovaca, Slavonaca, Livnjaka i Duvnjaka. Organizirani su isto tako razni turniri u šahu, tabli, pikadu, biljaru te vježbe folklora i aerobika. Sve aktivnosti proteklih desetljeća od kada klupsko prostorije postoje nemoguće je nabrojiti.

Mnogobrojni izleti ostaju u nezaboravnom sjećanju članova; od odlazaka u domovinu pa do izleta na skijanje koji organiziraju već više od 15 godina. Jedno posebno lijepo događanje u klupskim prostorijama bio je doček hrvatske rukometne reprezentacije nakon utakmice protiv reprezentacije Švicarske odigrane u Zugu 2019. godine

Godine 2022. klupski prostor pretvoren je u Hrvatski Dom Zug kojim uz HKSD Marjan upravljanu NK Lašvanska Dolina, NK Bugojno i Slavonac Zug. Svoju web stranicu koja se vremenom mijenjala pokrenuli su 2004. godine. Svih pet brojeva lista Marjan skeniran je u vrlo dobroj kvaliteti i spremljen na web stranicu gdje su i danas dostupni njenim posjetiteljima. Naravno, kao i svi ostali klubovi u Švicarskoj imaju svoju Facebook stranicu koja se zove Nogometni Klub Marjan Zug. Na njoj se može pogledati preko tri tisuće slika iz života kluba. Tu je također i Facebook profil Marjan Splićo a postoji i Youtube kanal s nekoliko video uradaka.

Od samih početaka svog postojanja NK Marjan Zug organizirao je i zabave s glazbom i plesom na kojima su nastupala poznata imena hrvatske glazbene scene, između ostalih Krunoslav Slabinac Kićo i Prljavo Kazalište. Posljednja zabava održala se u povodu proslave 40-te obljetnice osnivanja kluba. Slijedi zabava na koju pozivaju prijatelje i simpatizere iz cijele Švicarske a koja će se održati 14. listopada 2023.

Uz kulturni program, dobru glazbu i ples gosti će imati priliku, kao i uvijek na njihovim zabavama uživati u domaćim specijaitetima.

“Ova obljetnica je prigoda da pokažemo našu zahvalnost svima koji su doprinijeli razvoju i opstanku kluba te da to zajedno proslavimo,” poručuju iz Marjana članovi koji se vesele dolasku prijatelja iz cijele Švicarske.

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije