1.6 C
Zagreb
9.1 C
Zürich
9.9 C
New York
22.1 C
Buenos Aires
19.2 C
Melbourne
Ponedjeljak, 11 prosinca 2023

U petak počinju 53. Varaždinske barokne večeri – Zemlja partner ove godine je Švicarska

Nastavlja se dobra suradnja grada Varaždina sa Švicarskom, koja je ove godine zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri.

Svečanim koncertom otvorenja u varaždinskoj Katedrali u 20 sati, te atraktivnim vanjskim dijelom programa u petak 22. rujna 2023. započet će 53. Varaždinske barokne večeri. Zemlja partner ove je festivalske godine Švicarska, a u 13 festivalskih dana održat će se 25 koncerata u Varaždinu i u čak pet hrvatskih županija i jednako toliko popratnih programa u sklopu programa Total baroque, najavljeno je na konferenciji za novinare u atriju varaždinskog Starog grada u utorak 19. rujna. Ravnatelj VBV-a Davor Bobić osvrnuo se na ansamble i glazbenike koji će nastupiti na baroknom festivalu od otvorenja sa švicarskim La Centra Barockorkester iz Basela, Zborom HRT-a pod dirigentskom palicom velikog dirigenta Andree Marcona s kojim se o dolasku na Varaždinske barokne večeri pregovara 14 godina. Obilježit će se u festivalskim danima i 15 godina ansambla Camerata Garestin, kao i 75 godina zbora Ivan Goran Kovačić kojeg je vodio nekadašnji ravnatelj VBV-a maestro Vladimir Kranjčević„Varaždin postaje kulturna prijestolnica ne samo Hrvatske već i šire i dani pred nama bit će ispunjeni posebnom energijom. Svi naši prostori koji su na raspolaganju su prekrasni, a dali smo jako puno prilike mladima jer trebamo ulagati u naše mlade posebice  nakon razdoblja pandemije. Integracija mladih u ovaj festival od iznimne je važnosti”, naglasio je ravnatelj Bobić zahvalivši sponzorima i Klubu mecena koji podržavaju festival.

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj podsjetio je da su Varaždinske barokne večeri jedan od festivala nacionalnog značaja i dodao:„Grad Varaždin ponosan je na to što je još 1994. godine ovaj festival postao festival od nacionalnog značaja i u Hrvatskoj postoji samo šest ovakvih festivala. Varaždinske barokne večeri jedan su od kamena temeljca kulture u Hrvatskoj. Siguran sam da će festival i ove godine kao i svih ovih godina pronijeti dobar glas Varaždina diljem Europe, te pozivam sve zaljubljenike u vrhunsku baroknu glazbu da nas posjete”.

Varaždinska županija i ove godine podupire održavanje festivala, a jedan će se od koncerata, 30. rujna održati u atriju Županijske palače. „Barokne večeri imaju dugotrajnu tradiciju i koristim priliku da pohvalim visoku kvalitetu i dosljednost u kvaliteti programa koja ne bi bila moguća bez truda, rada i entuzijazma organizatora. Mnogi vrsni umjetnici su davali svoj izniman doprinos kako bi se Barokne večeri mogle održavati ovaj dugi niz godina, a minimum koji mi moramo odraditi jest da to podržavamo, te da baštinimo tu tradiciju i prenosimo je na mlađe generacije jer one zaista obogaćuju varaždinsku, hrvatsku i europsku glazbenu umjetnost u cjelini”, istaknula je na konferenciji za medije zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec. Zemlja partner ove je godine Švicarska, iz koje stiže osam ansambala, a zamjenik veleposlanika u RH Thomas Casuro pozvao je Varaždince i goste na koncerte, ali i u Swiss corner koji će biti na glavnom gradskom trgu u Varaždinu ovog petka u poslijepodnevnim i večernjim satima, te u subotu do 14 sati i u kojem će se moći kušati švicarske delicije, sir, slastice, vino, ali i odigrati igre za velike i male. „Glazbenici koji stižu iz Švicarske uistinu su najbolji i veselimo se koncertima u Varaždinu i Trakošćanu, a moramo izdvojiti i koncerte u sklopu Total baroque programa. Tako u petak nas očekuje nastup banda Schabyschigg kod Starog grada, a Trio vein, koji spaja jazz sa klasičnom glazbom nastupit će u Novom Marofu 28. rujna”, istaknuo je zamjenik Casuro.

Nakon svečanog koncerta otvorenja u petak koji će se moći pratiti i u izravnom prijenosu na HRT 3 uslijediti će vanjski dio otvorenja kod Starog grada uz švicarsku glazbu, ali i druga iznenađenja, te vatromet oko 22 sata. U sklopu festivala na kojem će nastupiti i brojni domaći vrhunski barokni interpreti, održat će se i izložbe znanstveni skup posvećen akademiku Vatroslavu Jagiću, izložba u galeriji Keramemeikona, koncert za bebe i roditelje, nekoliko majstorskih tečajeva za učenike, a tradicionalno dan prije otvorenja Varaždinskih baroknih večeri, ovoga četvrtka na varaždinskom Korzu bit će otvorena 28. Međunarodna izložba cvijeća sa stalnom temom „Barok, glazba, cvijeće.”

 

Izvor: vbhv

POVEZANI ČLANCI

Najnovije