U Baaru se održala 21. zabava udruge Slavonac ’97 Zug

Očuvati tradiciju i prenijeti ju na svoju djecu koja su rođena u Švicarskoj glavni je cilj udruge Slavonac ’97 iz Zuga koja je u subotu po dvadeset i prvi put organizirala godišnju zabavu.

Kad se pojavite na zabavama koje organiziraju hrvatske udruge diljem svijeta, najčešće dobijete osjećaj da ste ‘doma’. Već na ulazu dočekaju vas razdragana lica, domaće delicije i kapljica iz rodnog kraja, a kad uđete u dvoranu, pozdravi vas pjesma. Kad su u pitanju Slavonci i slavonske zabave, tada računajte da će mnogi gosti doći obučeni u slavonsku narodnu nošnju ili će mnogi od njih biti ukrašeni slavonskim zlatovezom, što dodatno stvara poseban ugođaj. Tako je bilo i u subotu, 8. prosinca 2018. godine, kad su na tradicionalnu zabavu u Baar pozvali Upravni odbor i članovi udruge Slavonac ’97 Zug.

Ovi vrijedni Slavonci kojima je na čelu predsjednik Marko Greganović su si i za ovu zabavu dali truda. U ulaznicu je bila uključena večera pa su gosti uživali u ukusno pripremljenim slavonskim specijalitetima. Počevši od predjela gdje su se na tanjuru pronašli slavonski kulen, pršut, slaninu i sir, večera se nastavila čobancom, nakon kojeg je posluženo pečenje. Jasno da su kulinarsku ponudu zaokružili domaći kolači.

Nisu organizatori zaboravili ni najmlađe goste ove večeri koji su bili ugodno iznenađeni kad se na pozornici pojavio sv. Nikola koji je djeci poklonio paketiće.

Za odličnu zabavu pobrinuo se Hrvatima u Švicarskoj već dobro poznat tamburaški sastav ‘Vranac’ iz Vinkovaca. Odlično raspoloženi Marko Božičević, Franjo Sarić, Alen Antunović, Krešo Petrinović, Mario Bubanjac Bubi, Srđan Šitum, Mato Šokčević i Bojan Milaković skoro pa nisu silazili s pozornice. Doduše, na vrhuncu dobrog raspoloženja Franjo je sišao s pozornice pa su mu u pjevanju ‘pomogli’ dobro raspoloženi gosti. Svojom pjesmom ovi veseli Slavonci obišli su sve krajeve domovine i oduševili rasplesanu i razdraganu publiku.

Tokom večeri posjetitelji su mogli isprobati sreću na bogatoj tomboli, kupiti knjigu vukovarskog branitelja ili prikladan suvenir na štandu CroClubStore.

I ova večer pokazala je da nije bitno gdje si, da je mnogo bitnije ono što nosiš u srcu. A to je, kad je u pitanju udruga Slavonac ’97 Zug njihova Slavonija.  Želimo im da nastave s uspješnim radom i nastave i dalje njegovati tradiciju i običaje njihove zlatne ravnice.

Foto: Zdravko Tonković, Željko Stipić

Autor


Ruža Studer
Više o autoru