10.5 C
Zagreb
7.3 C
Zürich
5.7 C
New York
16.7 C
Buenos Aires
18.2 C
Melbourne
Petak, 26 travnja 2024
spot_img

10. Međunarodni festival kultura – IKA u Arbonu

Već nekoliko mjeseci Organizacijski odbor priprema se s puno elana i entuzijazma za 10. Međunarodni festival kultura u Arbonu. Predstavnik Hrvata je HKC Arbon koji poziva na 10. obljetnicu koja će se održati u subotu 15. lipnja 2019.

Za predsjednicu Organizacijskog odbora IKA-e Nadu Strasser bit će to deseta i zadnja godina organiziranja tog iznimnog događaja pri općini Arbon, a ujedno i ispred HKC Arbon zadnja godina za predstavnike Hrvatske.

Kao i svake godine do sada, očekuje se velik broj zemalja sudionica, kao i posjetitelja koji su svojim prisustvom i zanimanjem za druge kulture velika potpora održavanju ovog događaja.

Sam početak IKA-e seže još u 2005. godinu kada su tadašnje dopunske škole iz Arbona (danas HSK – Unterricht – Nastava na materinskom jeziku) organizirale ovu manifestaciju pod nazivom Internacionalni dječji festival. 2009. godine Organizacija stranaca grada Arbona preuzela je organizaciju tog događaja pod nazivom IKA – Internationales Kulturenfest Arbon.

Kako bi povezali početnu ideju o dječjem festivalu s onim u što se on s vremenom razvio i po čemu je postao poznat, Organizacijski odbor IKA-e odlučio je u središte ovogodišnjeg festivala staviti učenike materinskog jezika. Tako su ove godine dio kulturnog programa pripremili učenici i učiteljice iz Hrvatske i Italije, s Kosova, iz Portugala, Španjolske, Šri Lanke i Turske. Na svojim štandovima predstavit će se raznim letcima, radionicama i igrama. Ministarstvo obrazovanja kantona Thurgau pripremit će dvojezične materijale na 16 jezika o samoj organizaciji nastave i prednostima koje ona donosi djeci. Ostalih pet zemalja (Ekvador, Indonezija, Kuba i Tajland) predstavit će svoju kulturu nastupima na pozornici te raznovrsnim tradicionalnim delicijama na štandovima.

Svih proteklih godina za događaje u Arbonu je posebno zaslužna Hrvatska udruga – HKC Arbon. Kao i uvijek i ovoga puta se dobro priprema, kako za goste iz domovine tako i za HDŠ. Republiku Hrvatsku će ove godine, uz učenike Hrvatske nastave iz Arbona, predstaviti i gosti iz Hrvatske; KUD »Koledišće» Jezera, s otoka Murtera kojeg predvodi umjetnički voditelj i etnokoreograf Nenad Milin. U nedjelju će gosti pjevati na sv. misi sa Švicarcima te poslije poći na put u domovinu.

Organizatori već sada zahvaljuju svima koji će sa svojim radom i podrškom u bilo kojem obliku doprinijeti za ovaj poseban, lijep susret Hrvata i drugih naroda Arbonu.

Neka vam fotografije u galeriji s prošlogodišnje IKA-e i naših dragih gostiju iz HKUD-a «Dunav» iz Vukovara uz lijepa sjećanja budu i poticaj da dođete u Arbon, da uživate s našim predstavnicima iz domovne kao i drugim narodima  na ovom jubilarnom događaju u Arbonu.

Nada Strasser, Predsjednica OK IKA, Predsjednica HKC Arbon

POVEZANI ČLANCI

Najnovije