10. Međunarodni festival kultura – IKA u Arbonu

ARBON – U organizaciji Hrvatskog kulturnog centra HKC Arbon i predsjednice Nade Strasser za predstavljanje Hrvatske ove godine iz domovine pozvani su članovi KUD-a Koledišće Jezera s otoka Murtera. Goste je predvodio umjetnički voditelj i etnokoreograf Nenad Milin, nekadašnji učitelj Hrvatske dopunske škole 1998.-2002. u Arbonu, kantonu Thurgau i St. Gallenu.

Uz kulturni dio programa, posebno za ovu 10. obljetnicu Organizacijski odbor IKA-e odlučio je u središte ovogodišnjeg festivala postaviti učenike materinskoga jezika koji pohađaju nastavu u gradu Arbonu. Stoga je  Ured za školstvo kantona Thurgau pripremio dvojezične materijale na 16. jezika o samoj organizaciji nastave i prednostima koje ona donosi djeci. Tako su ove godine dio kulturnoga programa IKE pripremili učenici i učiteljice iz Hrvatske i Italije, s Kosova, iz Portugala, Španjolske, Šri Lanke i Turske. Našu domovinu su, uz učenike Hrvatske nastave iz Arbona, predstavili i gosti iz Hrvatske.

Gosti su na festivalu predstavili hrvatsku kulturnu baštinu u najboljem svijetlu, u više navrata zaplesali su na pozornici i spontano zapjevali hrvatske pjesme. Na hrvatskom štandu kušale su se hrvatske slatke delicije koje su pripremile vrijedne domaćice. Posebno je bilo  živo razgledavanje  predmeta i zanimljivih suvenira koji su bili na posebnom štandu turističkih materijala,  prospekata koji su za ovu prigodu dopremljeni iz Hrvatske. Kao i dosadašnjih godina, Mladen T. je profesionalno objašnjavao mnogim  posjetiteljima turističke prospekte, koje su posjetitelji rado ponijeli sa sobom. Vrijedni članovi uprave i njihove obitelji odradili su veliki posao i pažljivo dvorili goste iz domovine.

Bila je ovo prilika za lijepe susrete Nenada Milina i njegovih bivših suradnika i učenika koji su se okupili u subotu, kao  i sadašnjih učenika i suradnika HDS Arbon.

U nedjelju su gosti sudjelovali na hrvatsko-švicarskoj sv. misi na kojoj su u nošnjama pjevali hrvatske duhovne pjesme. Oduševili su tim nastupom domaćine, kao i poslije mise kad su ispred crkve zaplesali.

Organizatori zahvaljuju gostima iz domovine na velikom  trudu i divnom predstavljanju  hrvatske tradicije i kulturne baštine. Bio je ovo još jedan od posebno lijepih susreta Hrvata u Švicarskoj s našim narodom iz domovine. Zahvaljuju i svim vrijednim rukama koje su zaslužne za uspješno predstavljenje Hrvatske na ovom međunarodnom festivalu.

Autor:  Nada Strasser, predsjednica HKC

O festivalu i Nadinom angažmanu pisali su i švicarski mediji – poveznica

  • Predsjednica Hrvatskog kulturnog centra u Arbonu, gđa Nada Strasser inicijator je ovih međunarodnih susreta. Od samog početka, svih proteklih deset godina zahvaljujući upravo neumornoj Nadi i Hrvatskom kulturnom centru, ovaj dio Švicarske dobio je priliku upoznati Hrvatsku informativno, kulturno i kulinarski. Nakon deset godina Nada je dala ostavku na mjesto predsjednice organizacijskog odbora. Na ovogodišnjem festivalu, zahvalio joj je za njezin angažman gradonačelnik Arbona Dominik Diezi i uručio uz zahvalne riječi poklon. Sigurni smo da će Nadino ime ostati u lijepom sjećanju, kako svima u ovom dijelu Švicarske, tako i mnogobrojnim Hrvatima u domovini, koji su, upravo zahvaljujući Nadi dobili priliku posjetiti sa svojim društvom Švicarsku i nastupiti na međunarodnom festivalu. (R.S.)