15.5 C
Zagreb
12.9 C
Zürich
5.9 C
New York
17.4 C
Buenos Aires
17.3 C
Melbourne
Petak, 26 travnja 2024
spot_img

Hrvati u Zürichu zajedništvom i svijećama obilježili “Dan sjećanja na herojski Vukovar”

U nedjelju, 17. studenoga 2019. g. u crkvi sv. Josipa u Zürichu održan je drugi po redu “Dan sjećanja na herojski Vukovar” u organizaciji Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na herojski Vukovar.

Sveta misa koju je predvodio fra Antonio Šakota u prepunoj crkvi sv. Josipa gdje se molilo za sve žrtve stradanja u Vukovaru i Škabrnji, prethodila je prigodnom i dostojanstvenom programu.

Nakon što je tamburaški sastav Indigo otvorio program pjesmom “Stoji grad”, prisutnima se obratio inicijator „Odbora za obilježavanje dana sjećanja na herojski Vukovar” g. Damir Petkov. Pozdravio je sve prisutne, „pripadnike prve, druge i treće generacije Hrvata u Švicarskoj”, kako je rekao, kao i predstavnike Republike Hrvatske u CH, uvažene goste i organizatore; veleposlanicu RH u Bernu, dr. Andreu Bekić, generalnog konzula u Zürichu, g. Slobodana Mikaca i njegovu suprugu, te članicu Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, predstavnicu Hrvata iz Švicarske, gđu Ružu Studer.

Nadalje, pozdravio je koordinatoricu Hrvatske nastave u Švicarskoj, gđu Božicu Matak, sve nastavnice, predsjednika Udruge roditelja, g. Denisa Blažaka, te sve predstavnike ovdašnjih hrvatskih udruga, klubova, društava i stranaka. “Osobito je lijepo vidjeti članove naših folklornih društava iz raznih gradova Švicarske, koji odjeveni u narodnim nošnjama znatno uljepšavaju današnji prizor” – istaknuo je g. Petkov. Posebnu zahvalnost izrazio je domaćinu, Hrvatskoj katoličkoj misiji Zürich, koja djeluje na čelu s fra Ivanom Prusinom i predsjedniku Misijskog vijeća Zürich, g Mati Dediću. Istaknuo je također angažman i zahvalio udruzi Slavonia Zürich, koja je pod vodstvom g. Ivana Vukića “pripremila poslije službenog dijela objed, čiji je prihod namijenjen našem Vukovaru.”

„Danas se prisjećamo jedne od najvećih tragedija po hrvatski narod u novijoj povijesti: dana 18. studenog 1991., kada su se u Vukovaru za nekoliko godina ugasila svjetla. Unatoč nezabilježenoj agresiji na našu zemlju, hrvatski je narod uspio izvojevati pobjedu zahvaljujući svojoj hrabrosti i mudrosti te nadasve svojem zajedništvu i svojoj slozi. Budimo i danas mudri i staloženi te nemojmo dopustiti da nas u međusobnom ophođenju – bilo na razini pojedinca ili obitelji, bilo na razini udruga, klubova ili stranaka – razdvajaju u biti neke sitnice, nego postanimo svjesni toga što nas veže, što nas spaja. A to je prije svega neiscrpna ljubav prema našoj Hrvatskoj i našem hrvatskom narodu”, poručio je g. Petkov na kraju svog obraćanja nazočnima u crkvi. Zamolio je prije početka programa da se minutom šutnje oda duboko štovanje svim žrtvama Domovinskog rata – osobito žrtvama u Vukovaru i Škabrnji.

Program je nakon toga nastavljen intoniranjem hrvatske himne „Lijepa naša domovino“, koju su izveli članovi Zbora mladih Hrvatske katoličke misije Zürich pod imenom „Korak”.  U nastavku programa g. Josip Barišić pročitao je svoj recital „Vukovar”, nakon kojeg je TS Indigo s kompozicijom „Pismo Vukovaru” savršeno upotpunio dojam.

Slijedili su recitali učenika i učenica Hrvatske nastave u Švicarskoj, pa su tako nastupili Maximilian Lovrić, Meri Žalac, Andro Bukovec, Franciska Lovrić, Luka Miličević i Antonija Mravak. Njihov dirljiv nastup i recitali koji su upućeni gradu heroju i domovini publika je nagradila burnim pljeskom, kao i nastup zbora mladih koji su pod voditeljskom palicom Lovre Uzelca otpjevali „Lijepa li si”.

Zbor Hrvatske katoličke misije Zürich “Korak”

U video linku pozdravom i zahvalom javio se gradonačelnik Vukovara g. Ivan Penava, ističući da su „Hrvatska i njeno iseljeništvo jedno tijelo”.

Pri kraju događanja, gđa Ruža Studer Babić, članica Savjeta Vlade RH za Hrvate u Švicarskoj i Odbora, preuzela je riječ i koordinaciju završnog dijela programa. Zahvalila je svim prisutnima koji su se odazvali u ovako velikom broju, inicijatoru i koordinatoru g. Damiru Petkov, članovima Odbora g. Mariju Kriviću i g. Stjepanu Špeharu, te suradnicama portala Moja Domovina.  Posebno je istaknula nazočnost ovom događaju velikog broja mladih i djece, čiji će crteži otputovati Vukovarskim leptirićima. „Hvala roditeljima koji su u svoju djecu usadili ono bitno, klicu ljubavi prema svom korijenu, svojem narodu i svojem identitetu” kazala je između ostalog. „Kad vidim ove mlade, koji su danas tu i koji svojim nošnjama donose djelić domovine odakle potječu, čvrsto sam uvjerena u zajedništvo našeg naroda” dodala je i zahvalila voditelju zbora Lovri Uzelcu i veličanstvenom zboru mladih „Korak”. Istaknula je i nastup TS Indiga, koji su svojim prikladnim pjesmama posvećenima Vukovaru uokvirili i obogatili, kako prošlogodišnji, tako i ovaj Dan sjećanja na herojski Vukovar.

Tamburaški sastav “Indigo”

Osvrnula se također  na prošlogodišnje obilježavanje Dana sjećanja koje je odjeknuo kako među Hrvatima u Švicarskoj, tako i u Vukovaru. Naime, sav prihod Dana sjećanja namijenjen je Udruzi “Vukovarski leptirići”. „Puno nam znači saznanje da nismo sami i da ste uz nas. Vaša solidarnost daje nam snage u našoj svakodnevnoj borbi”– poručila je iz Vukovara predsjednica Vukovarskih leptirića, gđa Viktorija Matin.

Na kraju programa, Ruža je pozvala predstavnike zajednica i udruga da donesu do oltara svoje trake u bojama trobojnice s imenima svojih udruga, koje su dobili na prvom Danu sjećanja kao znak zajedništva Hrvata u Švicarskoj. Nakon toga, svi su pozvani da preuzmu svijeću s grbom svoje udruge, posvećenu na oltaru, te da tako ponesemo zajedništvo i pošaljemo svjetlo, kako u svoje hrvatske zajednice u Švicarskoj, tako i prema Vukovaru, gradu heroju.

Druženje je nastavljeno u dvorani uz ukusno pripremljen ručak vrijednih članova udruge Slavonia Zürich.

Iz krvi i bola niknulo je cvijeće i nikada narod zaboravit neće…Vukovar…

Simbol svjetla i zajedništva – svaka hrvatska udruga u Švicarskoj dobila je svijeću sa svojim grbom

Foto: Zdravko Tonković

POVEZANI ČLANCI

Najnovije