9.3 C
Zagreb
6.5 C
Zürich
12 C
New York
17.4 C
Buenos Aires
24.6 C
Melbourne
Subota, 27 travnja 2024
spot_img

Održavanje izbora u Veleposlanstvu RH u Bernu i Generalnom Konzulatu RH u Zürichu

Zbog mnogobrojnih upita koji su nam stigli objavljujemo još jedanput informacije vezane uz izbore i mjere kojih se birači moraju pridržavati.

U prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bernu, Thunstrasse 45, 30035 Bern i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Zürichu, Bellerivestrasse 5, 8008 Zürich izbori za Hrvatski sabor održati će se u subotu i nedjelju 4. i 5. srpnja 2020. godine od 7:00 do 19:00 sati. Za ostvarivanje biračkog prava na biračkom mjestu potrebno je predočiti važeću osobnu identifikacijsku ispravu s fotografijom.

S obzirom na aktualno stanje u vezi s korona virusom pri dolasku na biračko mjesto i glasovanju potrebno se pridržavati važećih epidemioloških zaštitnih mjera i preporuka Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije koje su dostupne na ovim poveznicama:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)
Bundesamt für Gesundheit (BAG)

Prije ulaska na biralište obavezna je dezinfekcija ruku, a što će biti osigurano ispred samog ulaza na biračkom mjestu. Biračima koji dolaze na biralište preporučujemo da donesu vlastite kemijske olovke kao i vlastitu zaštitnu masku.

U glasačke prostorije ulazit će se pojedinačno te je potrebno prije ulaska i unutar biračkog mjesta držati razmak od 1.5 metar, a na glasačkom mjestu se ne zadržavati dulje nego li je potrebno za glasovanje.

Mole se da na biračko mjesto dolaze samo oni koji namjeravaju glasati kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve.

Ukoliko osjećate simptome karakteristične za korona virus (povišena tjelesna temperatura, kašalj, problemi s disanjem) ili ste u zadnjih 14 dana bili bolesni ili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom molimo Vas da se prije dolaska na biračko mjesto savjetujete s liječnikom.
Ukoliko u razdoblju od 14 dana nakon vašeg boravka na glasačkom mjestu razvijete simptome oboljenja od korona virusa molimo Vas da nas o tome obavijestite.

Oboljele od korona virusa moli se da ne ulaze u prostor diplomatskog i konzularnog predstavništva.

Tko može glasati iako se nije registrirao?

Rok za privremeni upis izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju birača istekao je 24. lipnja 2020. godine u 24:00 sata.

I nakon isteka tog roka oni birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, mogu ostvariti svoje biračko pravo potvrdom koju izdaje Veleposlanstvo u Bernu ili Generalni konzulat u Zürichu na same dane održavanja izbora 4. i 5. srpnja 2020.g. od 7:00 do 19:00 sati.

Hrvatski državljani koji su ishodili hrvatske osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu aktivno su registrirani po službenoj dužnosti. Ukoliko do 24. lipnja 2020. godine do 24:00 sata nisu zatražili promjenu mjesta glasovanja svoje biračko pravo mogu ostvariti samo u diplomatskom predstavništvu Republike Hrvatske na čijem se konzularnom području nalazi inozemna adresa prebivališta koja je upisana na hrvatskoj osobnoj iskaznici. U Švicarskoj Konfederaciji to su Veleposlanstvo RH u Bernu ili Generalni konzulat RH u Zürichu.

Birači koji imaju adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj neće moći pristupiti glasovanju za Hrvatski sabor na biračkim mjestima u Švicarskoj, ako se do 24. lipnja 2020. godine do 24:00 sata nisu prethodno registrirali ili pribavili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta. Svoje biračko pravo mogu ostvariti u Republici Hrvatskoprema mjestu prijavljenog prebivališta.

Mjesto ostvarivanja biračkog prava može se provjeriti na internetskim stranicama Ministarstva uprave Republike Hrvatske (Registar birača)

POVEZANI ČLANCI

Najnovije